Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Variety ocenil film o vražedkyni Hepnarové, téma je podle něj stále aktuální

Kultura

  16:10
BERLÍN/WASHINGTON - Film Já, Olga Hepnarová české tvůrčí dvojice Tomáš Weinreb a Petr Kazda je natočený s pečlivě odměřovanou a metodickou trpělivostí, napsal americký odborný časopis Variety na svém webu. Téma „vyrovnaného a vážného“ životopisu - trauma plynoucí ze šikany v dospívání a zanedbávání rodiči - je podle něj stále aktuální.

Michalina Olszanská ve filmu Já, Olga Hepnarová. foto: Bontonfilm

Snímek, který se věnuje případu poslední ženy popravené v bývalém Československu, byl ve čtvrtek představen na mezinárodním filmovém festivalu Berlinale.

Václavova novinka i portrét Hepnarové. Češi vezou na Berlinale výrazné ženské postavy

Filmový kritik časopisu Guy Lodge rovněž chválí „citlivé pojetí frustrované homosexuality Hepnarové“ a oceňuje představitelku titulní role, polskou herečku Michalinu Olszańskou, která podle něj hromadnou vražedkyni ztvárnila s „oddanou intenzitou“.

Podle Variety je i přes dobré přijetí snímku na Berlinale otázkou, zda si film najde své distributory, protože je od začátku až do konce nekompromisně přísný a divákům nedopřeje záblesk „světla či radosti“ v krátkém životě hrdinky žijící bez lásky. Trochu tepla do filmu přinesl podle Variety Martin Pechlát v roli staršího muže, s nímž se Hepnarová spřátelí. Část snímku, v němž je Hepnarová starší, též podle Lodge postrádá „drsný, niterný účinek“ dřívějších scén s mladší Olgou.

Michalina Olszanská ve filmu Já, Olga Hepnarová.
Michalina Olszanská a Marika Šoposká ve filmu Já, Olga Hepnarová.

I když má film pouze 104 minut, působí poněkud rozvlekle, ačkoli sám zločin Hepnarové - najetí do lidí na chodníku - je líčen s prozaickou úsporností, píše Lodge. Děsivě přesvědčivé jsou podle něj scény ze soudu.

Weinreb a Kazda se také zdají být „přespříliš uneseni“ formální střízlivostí svého filmu a výraznou zálibou ve statických záběrech a zvukovém minimalismu, i když i to se v některých scénách osvědčilo, uvádí Lodge. Variety také oceňuje černobílou kameru vytvářející dojem novinářské neutrality a výpravu.

V českých kinech se bude snímek promítat od 24. března.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!