Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Vary mají hvězdu, přijede De Niro

Kultura

  16:50
PRAHA - Americký herec Robert De Niro bude dalším hvězdným hostem mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. Jeden z nejuznávanějších světových herců převezme na slavnostním zahájení přehlídky cenu Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii.

Robert De Niro foto: ČTK

Slavný herec, režisér a producent Robert De Niro, dvojnásobný držitel Oscara, čtyř dalších oscarových nominací a laureát Zlatého globu doprovodí projekci filmu What Just Happened?, kterým bude festival zahájen, a v němž ztvárnil hlavní roli. Snímek měl světovou premiéru na letošním festivalu Sundance a zakončil festival v Cannes.

Nejnovější režijní počin Oscarem oceněného režiséra Barryho Levinsona je adaptací populárních memoárů význačného hollywoodského producenta Arta Linsona, který k filmu napsal scénář a zároveň jej produkoval spolu s De Nirem a Jane Rosenthalovou.

Uvozovky dolníSlavný herec, režisér a producent Robert De Niro, dvojnásobný držitel Oscara, čtyř dalších oscarových nominací a laureát Zlatého globu doprovodí projekci filmu What Just Happened?Uvozovky horní

První významnější hereckou roli získal Robert De Niro v 60. letech ve filmu Briana De Palmy The Wedding Party. Počátkem 70. let dostala jeho filmová kariéra zásadní impulzy filmem Bang the Drum Slowly (1973), za který získal cenu newyorských filmových kritiků, a především setkáním s Martinem Scorsesem, s nímž natočil v témže roce snímek Špinavé ulice (1973).

Vzápětí se stal mezinárodní hvězdou díky druhé části Coppolovy mafiánské fresky Kmotr (1974); jeho výtečný výkon byl stvrzen prvním Oscarem. Pokračující spolupráce se Scorsesem, do níž patří i New York, New York (1977), nostalgická pocta klasickým muzikálům, uváděná na letošním karlovarském festivalu, přinesla během let dalších sedm filmů, dvě oscarové nominace za filmy Taxikář (1976) a Mys hrůzy (1991) a druhou cenu Akademie a Zlatý glóbus za roli boxerského šampiona Jaka La Motty v biografickém dramatu Zuřící býk (1980).

Sbírku oscarových nominací doplňuje ocenění za úlohu v Ciminově dramatu Lovec jelenů (1978) a za výkon v roli těžce postiženého pacienta Leonarda Lowea z filmu Penny Marshalové Čas probuzení (1990).

De Niro se nezříká ani častých odskoků do žánru komedie. Společně s Dustinem Hoffmanem se objevil v parodii Vrtěti psem (1997). Nejvýraznější komediální příležitost mu však přinesly veselohry Harolda Ramise Přeber si to (1999) a Přeber si to znovu (2002), v nichž vytvořil dvojici s komikem Billy Crystalem, a komedie Jaye Roache Fotr je lotr (2000) a Jeho fotr, to je lotr (2004), kde hraje nepříjemného tchána Benu Stillerovi.

Dělá pro kulturu hodně
Jako hrdý Newyorčan věnuje De Niro od roku 1988 velké úsilí podpoře kulturní scény prostřednictvím své společnosti Tribeca Productions a od téhož roku působícího Tribeca Film Center založeného ve spolupráci s Jane Rosenthalovou.

O třináct let později, v reakci na ochromení velkoměsta po útocích na Světové obchodní centrum, dali spolu s Craigem Hatkoffem vzniknout filmovému festivalu Tribeca. Původní setkání filmařů a hudebníků za účelem obnovení kulturního života na Manhattanu se za sedm let existence vyvinulo ve významné mezinárodní filmařské fórum pomáhající tvůrcům z celého světa nalézt co nejširší diváckou obec.

Prostřednictvím společnosti Tribeca Productions se De Niro podílel na vzniku více než 24 filmů, ať už jako producent, režisér nebo herec. Patří mezi ně především jeho režijní debut Příběh z Bronxu (1993) a drama Kauza CIA (2006), v hlavních rolích s Mattem Damonem a Angelinou Jolieovou. V dohledné době se De Niro objeví na plátně v kriminálním snímku Righteous Kill, ve kterém si zahrál spolu s Al Pacinem, a v dobrodružné komedii Everybody's Fine, kde byli jeho hereckými partnery Sam Rockwell, Kate
Beckinsaleová a Drew Barrymoreová.

Mezi dalšími hosty karlovarského festivalu budou například přední hollywoodský herec německého původu Armin Mueller-Stahl a americký herec Nick Nolte.
Autor:

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...