130 let
Scéna "Když Metoděj křtil Bořivoje" v expozici Moravského zemského muzea v Brně

Scéna "Když Metoděj křtil Bořivoje" v expozici Moravského zemského muzea v Brně | foto: Tomáš Hájek, Lidové noviny

Ve filmu o Cyrilu a Metodějovi bude i lobbista

Kultura
  •   8:00
PRAHA - Připravovaný historický velkofilm Cyril a Metoděj - Apoštolové Slovanů, prý nabídne i nečekaná odhalení.

Snímek k 1150. výročí příchodu věrozvěstů na Velkou Moravu představil na panelu připravovaných českých filmů na festivalu Finále jeho producent Viktor Krištof ze společnosti Three brothers.

Tvůrci natáčejí vedle filmu také seriál pro Českou televizi. Projekt podle producenta čerpá z obdobných projektů, který realizační tým dělal pro televizní kanály ZDF, BBC a Discovery. "Většinou ta dokudramata, pokud to tak někdo nazývá, vypadají tak, že tam máte nějakou krátkou divadelní scénku v nějakém hradu a potom záběr do muzea, kde nějaký vědec hrozně napínavě hovoří o tom, jak to bylo skvělé a báječné a ukazuje nějakou kost nebo něco podobného. To my v seriálu dáváme úplně stranou," dodal Krištof.

Kdo ve skutečnosti hýbal nitkami?

Série má ukázat "vše z 9. století". Film naopak pracuje s fabulací, například v něm vystupuje postava "lobbisty", který hýbe nitkami historie, aniž ho zmiňují historické anály. Přesto tam taková postava zřejmě podle tvůrců byla.

"Film je strašně náročný. Začínáme v Konstantinopoli, jdeme na misi k Azarům, pohybujeme se v Benátkách a Římě, ve franské říši a máme tam 80 postav, které projektem procházejí," uvedl producent.

Stodvacetiminutové historické drama začíná režisér Petr Nikolaev natáčet příští měsíc a skončí v říjnu. Má rozpočet téměř 60 milionů korun a scénář napsal Miroslav Oščatka. Z herců bude na plátně například Roman Zach, Karel Dobrý, Ondřej Novák a Hynek Čermák.

Autoři: ČTK, Lidovky.cz