Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Ve Francii koronavirus mění filmařinu. Polibky na plátně budou dobrovolné a se zdravotními testy

Kultura

  5:00
PAŘÍŽ - Při natáčení milostných, davových a bojových scén musí filmové štáby dodržovat velmi přísná opatření. A ve Francii se úředníci při omezování natáčení pustili do zajímavého omezení.
Polibek - ilustrační foto

Polibek - ilustrační foto foto: Shutterstock

Francouzská Ústřední komise pro hygienu, bezpečnost a pracovní podmínky v audiovizuální a filmové produkci (CCHSCT) vydala k příležitosti obnovených natáčení zhruba padesátistránkový manuál, který specifikuje bezpečnostní podmínky na „place“.

Místo natáčení scén, v nichž by bylo narušeno sociální distancování, doporučuje komise rovnou přepsání scénáře či použití digitálních efektů. Na změny ve scénáři už takto doplatil například seriál Zbohatlíci (Les Tuche), jak uvádí francouzský zpravodajský server bfmtv

Pochopitelně platí povinnost nosit obličejové masky pro herce i členy štábu. To komplikuje především milostné scény, které mají podle komise být dobrovolné a navíc podpořené zdravotními testy či měřením teploty.

Scény s polibky již musel vyškrtnout historický seriál Tajemství lásky. „Odstranil jsem scény s líbáním a objímáním, které jsem nahradil pohledy a dialogy, ty říkají totéž,“ prohlásil již dříve v tomto týdnu Jean-Luc Azoulay, scenárista seriálu. 

Francie má od vypuknutí pandemie téměř 150 tisíc případů nákazy. Na nemoc v zemi zemřelo více než 28 tisíc lidí.

Autor: