Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Ve frontě na Oscara jsou čtyři filmy

Kultura

  9:02
LOS ANGELES / PRAHA - Gangsterka Tahle země není pro starý bratří Coenů a petrolejářské drama Až na krev Paula Thomase Andersona jsou s osmi nominacemi favority letošních Oscarů. V těsném závěsu je následují snímky Pokání a Michael Clayton. Markéta Irglová s Glenem Hansardem uspěli s písní z filmu Once.

Z filmu Tahle země není pro starý. foto: Lidové noviny

Včera vyhlášené nominace na ceny Americké filmové akademie potvrdily předpoklad naznačený Zlatými glóby: loňský rok byl silný a šanci získat nejvíce sošek - včetně té za film roku - má hned několik titulů.

Do pětice nejlepších snímků postoupila osobitá gangsterka Tahle země není pro starý o chlapíkovi, který podlehne pokušení a přisvojí si nalezený kufr peněz. Snímek bratrů Ethana a Joela Coenů posbíral celkem osm nominací a zabodoval v kategoriích nejlepší film, režie, herec ve vedlejší roli, adaptovaný scénář, kamera, střih, zvuk a střih zvuku.
Z filmu Pokání.
Stejný počet nominací má i petrolejářská sága Až na krev, kterou Paul Thomas Anderson natočil podle předlohy Uptona Sinclaira. Film se kromě hlavní kategorie uchází o sošku za režii, adaptovaný scénář, kameru, střih, výpravu, střih zvuku a hlavní mužskou roli pro Daniela Day-Lewise.

Jen o jednu nominaci zaostala za vedoucí dvojicí britská válečná romance Pokání, která minulý týden získala Zlatý glóbus za drama roku. Pokání se překvapivě neprosadilo v několika hereckých kategoriích a akademici nevyzdvihli ani práci režiséra Joea Wrighta.

Na koho se zapomnělo
Se sedmi nominacemi jde do oscarového klání právnické drama Michael Clayton, které má nejvíce kandidátů v hlavních kategoriích: film, scénář, režie, tři herci a hudba. Žádný z filmů letos nemůže získat takzvanou velkou pětku, tedy ocenění za nejlepší film, scénář, režii, herce a herečku. Nicméně nejblíže je této možnosti právě Michael Clayton a potom titul Juno, jenž je překvapením a zároveň outsiderem cen akademie. Komedie o těhotné teenagerce má nominaci na film, scénář, režii a také pro herečku Ellen Pageovou v hlavní roli.
 
Naopak se nedostalo na filmy jako Americký gangster Ridleyho Scotta, Východní přísliby nebo Sweeney Todd, o nichž se mluvilo jako o možných kandidátech.

I v hereckých kategoriích došlo k několika překvapením, neprosadila se Jodie Fosterová (Mé druhé já), Angelina Jolie (Síla srdce) ani Keira Knightleyová (Pokání). Mezi muži chybí zase Denzel Washington (Americký gangster). Z filmu Až na krev.

Hned dvě ceny může získat Cate Blanchettová, jež se uchází o Oscara za titulní roli v historickém snímku Královna Alžběta: Zlatý věk a za vedlejší ve snímku I’m Not There, v němž se představuje jako jeden z interpretů postavy Boba Dylana. Výrazně do nominací promluvil rodinný animovaný film o kryse -gurmánovi, nazvaný Ratatouille. Snímek se prosadil nejen mezi tři nejlepší animované filmy (dalšími jsou Persepolis a Divoké vlny), ale uchází se například o Oscara i za nejlepší scénář.

Čtyři nominace, včetně té za režii a scénář, má francouzsko-americké životopisné drama Skafandr a motýl. Je s podivem, že se nedostalo do nominací na nejlepší neanglicky mluvený film. V této kategorii ovšem najdeme překvapivě mnoho snímků z bývalého východního bloku, konkrétně z Ruska, Polska a Kazachstánu.
Česká oscarová radost se jmenuje Markéta Irglová. Spolu se svým kolegou Glenem Hansardem získala nominaci za píseň Falling Slowly z filmu Once. Optimistické prognózy hovořily o tom, že šance irské nízkorozpočtové romance i samotné muzikantky a herecké debutantky Markéty Irglové jsou větší, nicméně nominace za nejlepší píseň je velkým úspěchem a je adekvátní kvalitě filmu.

Zda Markéta Irglová Oscara skutečně získá, budeme vědět ráno 25. února. Obavy, zda to se slavnostním ceremoniálem nejprestižnějších filmových cen nedopadne podobně jako ze Zlatými glóby (tedy že by se smrskl na pouhou tiskovou konferenci), se mohou rozptýlit už tento týden, kdy by mělo dojít k jednání mezi scenáristy a producenty.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!