Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Ve Stavovském znovuobjevují Myslivečkovu Olympiádu

Kultura

  12:10
PRAHA - Jedno z vrcholných operních děl "božského Čecha" Josefa Myslivečka uvedou v květnu třikrát ve Stavovském divadle v Praze.

Portrét Josefa Myslivečka od Jana Vilímka foto: Wikimedia

Od prvního uvedení opery L'Olimpiade, k němuž došlo roku 1778 v Neapoli, uplynulo 234 let. Novodobého provedení se dočkala už roku 2005, kdy ji uvedlo Národní divadlo moravskoslezské v překladu Jiřího Jorana a režii Luďka Golata. Dvě árie jsou také dostupné na recitálu Le bele immagini mezzosopranistky Magdaleny Kožené. V pražském Stavovském divadle však Olympiáda zazní poprvé, a to v interpretaci barokního orchestru Collegium 1704.

"Josef Mysliveček patřil k nejúspěšnějším operním skladatelům své doby a jeho nádhernou hudbu plnou melodické invence a neomylného smyslu pro hudební drama obdivovalo nejen operní publikum v Itálii, kde strávil většinu svého života, ale stala se zdrojem inspirace i pro řadu jeho následovníků včetně samotného Mozarta," uvedla Simona Andělová. "Věřím, že oživení opery Olimpiade napomůže návratu Josefa Myslivečka do povědomí veřejnosti," dodal iniciátor projektu, dirigent Collegia 1704 Václav Luks.

L'Olimpiade

Italskou operu ve třech dějstvích složil il divino Boemo neboli božský Čech Josef Mysliveček na jedno z nejslavnějších libret italského básníka Pietra Metastasia, které bylo poprvé provedeno roku 1733 s hudbou Antonia Caldary. Mysliveček text s největší pravděpodobností zkrátil a upravil dle stávajícího vkusu. Premiéra se konala 4. listopadu 1778 - v den svátku španělského krále Karla III., bývalého vládce Neapolského království - v neapolském divadle Teatro San Carlo. Kritici chváli především skladatelovo zpracování árie Se cerca, se dice, kterou zpíval Myslivečkův přítel a blízký spolupracovník, kastrát Luigi Marchesi.

V režii Ursel Herrmannové, která v Národním divadle spolu se svým manželem Karlem-Ernstem Herrmannem realizovala inscenace Mozartových oper La clemenza di Tito a La finta giardiniera, se v pěveckých úlohách představí Raffaella Milanesiová, Sophie Harmsenová, Johannes Chum nebo Simona Šaturová. Premiéra dramatického příběhu, který se odehrává na pozadí starořeckých olympijských her, je na programu 2. května. Druhé představení se uskuteční 5. května a repríza o den později.

Národní divadlo uvádí operu Olimpiade v koprodukci s Caenským divadlem, Dijonskou operou a Velkým divadlem v Lucemburku. Právě na tyto scény se inscenace po třech představeních ve Stavovském divadle přesune. Josefu Myslivečkovi, vzniku a realizaci inscenace tohoto jeho díla je věnován stejnojmenný celovečerní dokumentární film režiséra Petra Václava a kameramana Miroslava Janka, který do kin vstoupí koncem letošního roku.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!