130 let
Kniha Kocour Vavřinec a jeho přátelé.

Kniha Kocour Vavřinec a jeho přátelé. | foto: REPRO LN

Ve věku 91 let zemřela autorka dětských knih Dagmar Lhotová. Proslavil ji kocour Vavřinec

Kultura
  •   10:48
PRAHA - Ve věku 91 let zemřela ve středu spisovatelka a redaktorka dětských časopisů Dagmar Lhotová Slabá. Lhotová byla například spolu se svým manželem Zdeňkem Karlem Slabým autorkou komiksových příběhů pro děti o kocouru Vavřincovi.

Dagmar Lhotová se narodila 22. července 1929 v Plzni. Její otec byl architekt a divadelní výtvarník Karel Lhota, který spolupracoval na jeho plzeňských realizacích se slavným architektem Adolfem Loosem. Podílel se s ním ale i na vzniku projektu Müllerovy vily v Praze. Matka Dagmar Lhotové byla herečka Marie Brožová.

Dagmar Lhotová vystudovala Pedagogickou fakultu Univerzity Karlovy a hned po studiu nastoupila jako redaktorka ve Státním nakladatelství dětské knihy. O pár let později, v Mateřídoušce, spoluvymyslela legendární Příběhy kocoura Vavřince.

Příběhy trochu namyšleného, ale podnikavého kocoura, fintivé fenky Otylky, rozumbrady kozla Spytihněva a pořád snícího prasátka Mojmíra do podoby komiksu zpracovávala malířka Věra Faltová. Komiks se ke čtenářům poprvé dostal v roce 1967, historicky tak předešel podobně laděný a známější Čtyřlístek. Populární komiks vycházel pak deset let a skončil proto, že manželé Lhotovi nemohli dále oficiálně publikovat.

K dětským knížkám Dagmar Lhotové patří tituly Robin, pes a já, Prázdniny teprve začínají, O zemi Tam a jinde, Bartolomějové, celkem je autorkou asi čtyř desítek titulů.

Dagmar Lhotová získala různé nakladatelské ceny, ale i komiksovou cenu Muriel a v roce 2018 Zlatou stuhu 2018 za celoživotní přínos dětské literatuře.

Autor: ČTK