130 let

Jindřich Štyrský: Bez názvu (Déšť), 10 000 000 – 14 000 000 Kč | foto: Reprofoto

Budou padat miliony: draží se Štyrský, Zrzavý i Čapek

Kultura
  •   11:40
PRAHA - V Topičově salonu v Praze se dnes koná večerní aukce děl, která vznikla v období od 16. století až po současnost. Dražit se budou obrazy Jindřicha Štyrského, Jana Zrzavého, Emila Filly, Josefa Čapka nebo Josefa Lady.

Sběratelé budou moci vydražit například obrazy Jana Zrzavého, Emila Filly či Josefa Lady. Souhrnná odhadní cena všech dražených obrazů je zhruba 65 milionů korun.

Jednou z nejdražších položek na aukčním seznamu je dílo českého surrealisty Jindřicha Štýrského. Jeho olej na plátně Bez názvu (Déšť) z roku 1927 má odhadní cenu deset až 14 milionů korun. Ve středu pozornosti investorů a sběratelů by měl být také Dívčí akt z roku 1930 od mistra klasické moderny Františka Muziky, jehož odhadní cena se pohybuje mezi sedmi až osmi miliony korun.

K dalším tahákům aukce patří nabídka tří děl rodiny Jana Zrzavého, která díla prodává jen výjimečně. Trojici doplňuje ještě čtvrtý obraz uznávaného českého avantgardního malíře - známý olej na plátně zvaný Hoře. Z druhé poloviny 20. století se budou dražit díla Mikuláše Medka, Václava Boštíka či nedávno zesnulého Zdeňka Sýkory. Získat ale bude možné také třeba dílo svérázného fotografa Miroslava Tichého. 

Účastníky večerní dražby čekají drobné změny - premiérově nebude v aukčním katalogu uvedena vyvolávací cena, ale pouze rozpětí odhadní ceny. Licitátor bude podle ředitele společnosti 1. Art Consulting Brno - Praha Jiřího Rybáře jednotlivé položky aukce startovat o přibližně deset až 30 procent níž, než je spodní odhad.

Autoři: ČTK, Lidovky.cz