Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Věčná experimentátorka Yoko Ono přichází s novou knihou Acorn

Kultura

  16:00
NEW YORK - Téměř půl století poté, co napsala uměleckou knížku Grapefruit, se vdova po Johnu Lennonovi rozhodla vydat pokračování.

Yoko Ono foto: REUTERS - Lucas Jackson

Její nová publikace s názvem Acorn (Žalud) vyjde 15. července a je složená ze stovky "návodných básní a kreseb". Podle autorky by čtenáře měly inspirovat a přivést je k přemýšlení a čtení, uvedla agentura Reuters.

Acorn se vrací v čase, protože jde o projekt, který někdejší manželka jednoho ze členů slavné skupiny Beatles původně vytvořila pro internet v 90. letech minulého století. Každý den po dobu 100 dní předkládala lidem myšlenky, nad nimiž se měli zastavit a podumat. A nyní je posbírala do knihy.

Nech přijít myšlenku

"Líbí se mi tenhle nápad, protože spousta lidí už knížky nečte. Chodí jenom na internet," říká letos osmdesátiletá Ono v aktuálním rozhovoru. "Vracím se tímhle způsobem zpátky, protože opravdu věřím, že číst knihu je naprosto odlišný zážitek než internet a způsob, jakým k vám přichází - informace, komunikace."

Každá z návodných básní je doplněna tečkovanou kresbou, která nutí čtenáře "ještě trochu zaměstnat mozek", dodává autorka. A text spolu s ilustrací pobízejí čtenáře, aby se podívali na svět kolem sebe odlišným způsobem.

Například v básni Sky Piece VIII (Osmý kousek nebe) Yoko Ono píše: "Posaď se pod modré nebe. Nech hlavu otevřenou a prázdnou. Nech myšlenky přijít k tobě. Hýčkej si je."

Autoři: ,