Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Vědci zkoumali pokrevní linii Leonarda da Vinciho. Našli 14 žijících potomků

Kultura

  14:30
ŘíM - Přes 20 generací a pět větví rodinného stromu se dva italští vědci dobrali až k současným přímým členům pokrevní linie, do které patřil i renesanční génius Leonardo da Vinci. Ačkoliv Leonardo sám děti neměl, byl jedním z nejméně třiadvaceti sourozenců. Podobný výzkum proběhl i v roce 2016, kdy se vědci zaměřili také na nepřímé potomky. O zprávě informoval deník The Guardian.

Leonardo da Vinci foto: Reprofoto

Historici umění Alessandro Vezzosi a Agnese Sabatová zkoumali pokrevní linii Leonarda da Vinciho, aby ji vysledovali od časů jeho dědečka Michela až po dnešní dny. Celkem prošli zhruba 690 let historie, dvacet generací a pět rodinných větví.

San Giovanni Battista od Leonarda da Vinciho
Obrat Svatá rodina se svatou Annou jako mnohé další obrazy Leonardo nikdy...

Ačkoliv se Leonardo nikdy neoženil a děti neměl (spekuluje se o jeho homosexualitě), pocházel nejméně z 22 nevlastních sourozenců, které zplodil jeho otec, právník a notář Ser Piero. Historici zkoumali chromozom Y, jenž se skládá z DNA a histomů. Tento mužský chromozom, předávaný z otce na syna, je schopný dlouhou dobu udržet genetické informace v prakticky neměnné podobě.

Výsledek výzkumníky dovedl ke čtrnácti žijícím potomkům Leonardovy pokrevní linie. Veřejnost se dozvěděla jen to, že nejstaršímu je 85 let, nejmladšímu pouhý rok. Nikdo z nich sice nežije v Leonardově rodné vesnici Vinci (odtud ostatně pochází jeho přídomek), všichni ale žijí v Itálii. 

Podobná studie proběhla i v roce 2016. Tehdy se ale výzkumníci zaměřili i na nepřímou linii, tedy tu pocházející i přes strýce a tety. Došli ke 35 žijícím potomkům. Nejznámější z nepřímých potomků byl oceňovaný italský režisér Franco Zeffirelli (La Traviata, Sedlák kavalír), jenž zemřel v roce 2019.

Téměř mýtický charakter nejznámějšího světového umělce a vědce je dodnes cílem mnoha výzkumů. Například v roce 2017 emeritní profesor Oxfordské univerzity Martin Kemp oznámil, že se mu podařilo určit totožnost Leonardovy matky. Tou měla být Caterina di Meo Lippi, služka rodinného přítele Sera Piera, Leonardova otce.

Stejnou záhadou, kterou se vědci zabývají, je místo Leonardova posledního spočinutí. Géniova hrobka se nacházela na zámku Chateau d’Amboise, který byl ale během francouzské revoluce vyrabován. Kosterní pozůstatky pak byly přesunuty do nedaleké kaple svatého Huberta. Dodnes ale není jasné, zda jde opravdu o Leonardovy pozůstatky. Pro toto tvrzení neexistuje definitivní důkaz. 

Leonardo da Vinci

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!