Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

‚Vedle Zaklínače je Hra o trůny žabařina.‘ První ohlasy na seriálu vychvalují i herecké výkony

Kultura

  16:00
RIVIE/OXENFURT/PRAHA - Vybraní novináři a bloggeři měli v uplynulých dnech možnost vidět prvních pět epizod dlouho očekávaného fantasy seriálu Zaklínač s Henry Cavillem v hlavní roli. Podle prvních reakcí se lze těšit na skvělé bojové choreografie, atmosféru a vynikající herecké výkony. Zaklínač se dočká premiéry na Netflixu již 20. prosince.

SERIÁL OD NETFLIXU. Geralt z Rivie (Henry Cavill) z připravovaného seriálu. Tvůrce: Lauren S. Hissrichová. foto: Netflix

„Akce a vizuální stránka Zaklínače mě uzemnily. Je skvělé vidět Geraltův unikátní styl boje s mečem na obrazovce,“ myslí si Jeffrey Harris z webu 411Mania. „Ten boj a choreografie s mečem jsou určitě to nejlepší, co jsem v podobném seriálu za poslední roky viděl,“ dodává. 

SERIÁL OD NETFLIXU. Zaklínač Geralt z Rivie (Henry Cavill) z připravovaného...
SERIÁL OD NETFLIXU. Yennefer z Vengerbergu (Anya Chalotrová) z připravovaného...

Skvěle seriál hodnotí novinář Will Frankin: „Podíval jsem se na novinářské epizody Zaklínače. Přiznávám, že jsem měl jako fanoušek knižní série strach, ale tvůrkyně seriálu Lauren S. Hissrichová odvedla s vyprávěním tohoto příběhu fantastickou práci. Hodně tomu pomohl i fakt, že je herecké obsazení fantastické. Henry Cavill je neuvěřitelný.“

„Viděl jsem pět epizod Zaklínače a vážně žeru Henryho Cavilla jako Geralta z Rivie,“ napsal na svůj Twitter John Spartan Nguyen z webu Nerdreactor.

S největšším seriálovým hitem posledních let srovnává Zaklínače kritik s přezdívkou Warstu: „Bojové scény v Zaklínačovi jsou vážně něco. Vedle nich vypadá Hra o trůny jako úplná žabařina.“

„Embargo na recenze je špatná věc, ale tenhle seriál rozhodně špatný není. Lauren S. Hissrichová opravdu nelhala v tom, že Henry Cavill JE Geralt,“ neskrývá nadšení Radosław Czyż z deníku Gazeta Wyborcza.

Bloggera s přezdívkou Garrick uchvátily souboje: „Bojová choreografie je naprosto šílená. První bitka, do níž se Geralt dostane, je skvěle divoká. Kombinace Geraltova šermířství a zaklínačských znaků je úžasná.“

Legenda jménem Geralt z Rivie

Zaklínač

Titulní roli ztvárnil herec Henry Cavill (Superman, Mission: Impossible - Fallout). Ten se podle mnohých fanoušků do role nehodil už od začátku. Mezi favority diváků dříve patřili herci Mads Mikkelsen, Nikolaj Coster-Waldau, kterého proslavila role Jaimeho Lannistera ze seriálu Hra o trůny, a Vigo Mortensen, jenž si zahrál Aragorna v Pánu prstenů. Podle prvních ohlasů ale neexistují pochyby o tom, že by se Cavill s rolí nepopasoval. 

V seriálu ho doplnili Anna Chalotraová (Yennefer z Vergenbergu), Freya Allanová (Cirilla „Ciri“ z Cintry), Adam Levy (Druid Myšilov) nebo Björn Hlynur Haraldsson (král Eist Tuirseach), kteří podle ohlasů také odvádí skvělé výkony.

Zaklínače pro Netflix adaptovala Lauren Schmidt Hissrichová. Ta pro firmu zpracovala již komiksové Defenders a Daredevila. Zároveň je i hlavní producentkou seriálu. Do producentského křesla vedle ní usedl Sean Daniel. Ten má na kontě třeba všechny čtyři díly filmové Mumie včetně předloňského remaku s Tomem Cruisem.

Bílý vlk

První povídky o Geraltovi z Rivie začaly vycházet v osmdesátých letech v polském magazínu Fantastyka, který se věnoval sci-fi a fantasy. Spisovatel Andrzej Sapkowski napsal osm knížek. Zaklínač se stal tak populárním, že vznikla i řada deskových her, komiksů a trojice úspěšných videoher. Právě kritikou oceňované videohry Geralta proslavily po celém světě.

Mezi léty 2001 a 2002 navíc vznikl polský film a následně třináctidílný seriál, kde si Geralta zahrál Michał Żebrowski (Ohněm a mečem, Šrámy). Polský seriál ale dnes kvůli svému nízkému rozpočtu a efektům dělaným „na koleni“ budí spíše úsměvy. 

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...