Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Venkovský učitel nebude na Lidu sám

Kultura

  9:02
PRAHA - Pavel Liška jako Venkovský učitel a Návštěvník nebude na letošním filmovém festivalu v Benátkách osamělý. Po sekci Venice Days má Česko zastoupení i v soutěžní sekci Horizonty, kde se ve francouzském snímku Jezero (Un lac) objeví studentka konzervatoře Natálie Řehořová. Pětašedesátý ročník festivalu začíná 27. srpna.

Zuzana Bydžovská a Pavel Liška ve filmu Venkovský učitel foto: Foto BontonfilmReprofoto

Sekce Horizonty (Orizzonti) je vedle hlavní soutěže, soutěže krátkých filmů a sekce filmů mimo soutěž, jednou ze čtyř hlavních sekcí festivalu. Filmy do ní zařazené soutěží o cenu Premio orizzonti. Film Jezero se ocitl v konkurenci snímků z Ruska, Mexika, Brazílie nebo dvou z Filipín.

Řehořovou si do svého chystaného dramatu, v jehož centru je zakázaná láska mezi bratrem a sestrou, vybral loni v létě ze 40 kandidátek v Praze sám režisér Philippe Grandrieux. Obsadil ji do hlavní ženské role dívky Hege.

„Ten film se měl odehrávat v neurčité době, neurčitém prostředí a postavy měly mluvit neurčitou řečí, takže režisér hledal hlavně zajímavý typ, který bude vyhovovat jeho představě postavy na pomezí dívky a ženy,“ vysvětlila režisérovu volbu Jana Kůtková z agentury Art Corp, která Řehořovou zastupuje.

Festival na benátském Lidu zahájí 27. srpna snímek Burn After Reading Joela a Ethana Coenových, držitelů Oscara za thriller Tahle země není pro starý. Kriminální komedie o úniku citlivých dat CIA je sice uvedena mimo soutěž, ale díky hvězdnému obsazení by měla patřit k jedněm z hlavních událostí letošního ročníku. Film totiž mají doprovodit jeho dvě hlavní hvězdy Brad Pitt a George Clooney.

Lesk Hollywoodu by mohly do Benátek vnést i Charlize Theronová a Kim Basingerová, které se sešly v americkém dramatu The Burning Plain soutěžícím o Zlatého lva. Toho loni už podruhé získal režisér Ang Lee za film Touha, opatrnost.

V celkovém počtu 55 filmů jsou letos v porovnání s minulými ročníky hollywoodské filmy v oslabení. V hlavní soutěži je letos mezi 21 snímky pouze pět anglicky mluvených. Velkou pozornost na sebe přitom poutá film Darrena Aronofského Zápasník s údajně strhujícím výkonem Mickeyho Rourkea.

V Benátkách je silně se čtyřmi filmy zastoupena Itálie. Japonsko reprezentují snímky tři, mezi nimi i komedie světoznámého Takeshi Kitana Achilles a želva. V soutěži má zástupce i Francie, Německo, Rusko či Etiopie.

Ve výběru tak doznívá stávka amerických scenáristů, která zdržela výrobu některých projektů. Řada producentů také strategicky filmy „šetří“ a dávkuje je přes celou festivalovou sezonu. Festivalu v Torontu, který se o dva dny překrývá s Benátkami, se podařilo získat kostýmní drama Hraběnka s Keirou Knightleyovou nebo krimi drama Pýcha a sláva s Edwardem Nortonem a Colinem Farellem.