Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Vesmírný snímek s Tomem Cruisem se stává realitou. Natočí ho režisér Doug Liman

Kultura

  16:00
LOS ANGELES - Začátkem května se objevila zpráva o tom, že Tom Cruise ve spojení s agenturou NASA a vizionářem Elonem Muskem natočí vůbec první hraný film ve vesmíru. To, že se nejedná o prázdné řeči, potvrdilo i jmenování režiséra a scenáristu projektu. Američan Doug Liman s Cruisem v minulosti často spolupracoval.

Americký herec Tom Cruise slaví padesátiny foto: Reuters

Popularita vesmíru ve filmech je obrovská. Jako příklad můžeme jmenovat vysokorozpočtové filmové hity jako Ad Astra (2019), Interstellar (2014) nebo Gravitace (2013). Zatím ale žádný z filmů nebyl točen přímo ve vesmíru, vše bylo vytvořeno jen přes zelené plátno ve studiu. To už se snad brzy změní i díky Dougovi Limanovi.

Snímek Top Gun (1986).
Snímek Top Gun: Maverick (2020). Režie: Joseph Kosinski.

Liman kromě režie napsal k zatím bezejmennému snímku i scénář. Ten má s „kočírováním“ Toma Cruise bohaté zkušenosti. Natočili spolu například akční sci-fi Na hraně zítřka (2014) nebo drogový příběh Barry Seal: Nebeský gauner (2017).

„Potřebujeme populární média, aby inspirovala novou generaci inženýrů a vědců. Jen ti totiž mohou ambiciózní plány agentury NASA učinit skutečností,“ napsal začátkem května na Twitter správce agentury Jim Bridestine a potvrdil tím existenci projektu. Do toho je zapojený i americký multimiliardář Elon Musk, majitel společností SpaceX nebo Tesla.