Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

VIDEA A KLIPY. Nejvíce Andělů si odnesla skupina Charlie Straight

Kultura

  22:37
PRAHA - Mladá třinecká kapela Charlie Straight ovládla vyhlašování hudebních cen Anděl za rok 2009. Stala se objevem roku, získala sošku za album roku i videoklip roku. Zpěvákem roku je Tomáš Klus, nejlepší zpěvačkou byla zvolena šestnáctiletá Ewa Farna a skupinou roku Monkey Business.

Charlie Straight foto: ČTK

Rozhodli o tom členové Akademie populární hudby v přímém přenosu televize Nova. Do Síně slávy byla uvedena zpěvačka Marie Rottrová. Osmašedesátiletou Rottrovou ocenilo publikum v Incheba aréně potleskem vstoje. "Jsem hrozně dojatá, děkuju vám. Ale jsem tvrdej člověk a nebrečím," poznamenala zpěvačka.

Charlie Straight, kteří loni debutovali s albem She's a Good Swimmer, proměnili všechny tři nominace. Farna získala Anděla za album Virtuální.

"Je to pro mě opravdu šok," přiznala rodačka z Třince. Další třinecký rodák Klus byl oceněn za desku Hlavní uzávěr splínu.

Skupina Monkey Business získala Anděla za nahrávku Twilight Of Jesters.

Nejprodávanější Nohavica
Nejprodávanější deskou loňského roku je album V Lucerně Jaromíra Nohavici. Zpěvačka Aneta Langerová vyhrála kategorii skladba roku s písní V bezvětří. Slavnostní večer začal minutou ticha za oběti leteckého neštěstí, při němž před týdnem u Smolenska zahynul polský prezidentský pár a další představitelé země.

Nominovaní interpreti v hlavních kategoriích v Incheba aréně zazpívali živě, akademii hlasovali bezprostředně po jejich vystoupení. Velkého potlesku se dočkala i zpěvačka Anna K., která přišla předat ocenění pro zpěváka roku. Divákům a fanouškům poděkovala za podporu, které se jí od nich dostává v jejím boji s rakovinou prsu.

Slavnostnímu večeru předcházely spory ohledně způsobu organizace hlasování. Mimo jiné byla před měsícem zrušena nová podmínka nutné účasti interpretů, neboť několik umělců pohrozilo vystoupením z akademie. Skupina Sunflower Caravan také kritizovala pořadatele za to, že nominovaní na ceny v kategoriích klip roku a objev roku byli nakonec vyřazeni z živého vystupování na předávacím večeru.

Žánrové ceny
Žánrové kategorie, v nichž hlasovali odborní porotci, byly vyhlášeny už 12. dubna. Z alternativní scény bodovala skupina Květy s albem Myjau v produkci Ondřeje Ježka a s hostující Lenkou Dusilovou. Skupina tuzemských rapperů vystupujících pod hlavičkou BMP s albem Horizonty dominovala v kategorii hip-hop.

V kategorii world music vyhrála s nahrávkou Tapas dívčí skupina BraAgas. Hudební formace Žamboši zvítězila v kategorii folk & country s deskou Přituhuje; nahrávka Jaromír Honzák Quintet s názvem Little Things nejvíce zaujala porotu kategorie jazz & blues.
Debutové eponymní album projektu Mythematica uspělo v kategorii elektronické muziky, nejtvrdší kategorii hard & heavy vyhráli Negative Face s albem Garden Of Wishes. Vítězství v kategorii ska & reggae se stalo zásluhou alba Rude Jazz kořistí formace Green Smatroll.

Anděl 2009

Hlavní kategorie

Skupina roku
: Monkey Business (Twilight Of Jesters)
Zpěvák roku: Tomáš Klus (Hlavní uzávěr splínu)
Zpěvačka roku: Ewa Farna (Virtuální)
Objev roku: Charlie Straight (She's a Good Swimmer)
Album roku: Charlie Straight (She's a Good Swimmer)
Skladba roku: Aneta Langerová (V bezvětří)
Videoklip roku: Charlie Straight (Platonic Johny; režie Vít Haratek)
Nejprodávanější deska roku: Jaromír Nohavica (V Lucerně)

Žánrové kategorie

Hard & Heavy: Negative Face - Garden Of Wishes)
Hip-hop & R'n'B: BPM (Horizonty)
World Music: BraAgas (Tapas)
Jazz & Blues: Jaromír Honzák Quintet (Little Things)
Folk & Country: Žamboši (Přituhuje)
Alternativní scéna: Květy (Myjau)
Ska & Reggae: Green Smatroll (Rude Jazz)
Elektronická hudba: Mythematica (Mythematica)

Síň slávy: Marie Rottrová

Autor:

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...