Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Kultura

VIDEO: ‚Chceš vidět moje přirození?‘ Výbušný dokument V síti zveřejnil hlavní ukázku

Dokument V síti (2020). Režie: Vít Klusák. foto: Česká televize

PRAHA - „A co mamka, ví o tom?” Dvouminutová hlavní ukázka na dokumentární film Víta Klusáka a Barbory Chalupové se zpátky nedrží. Snímek se dočká oficiální premiéry 27. února.
  17:00

Výzkumy varují, že až šedesát procent rodičů netuší, jaké weby si jejich děti prohlížejí a co na internetu dělají. Tento nezájem způsobuje, že když se dítě setká s kyberšikanou, sextingem nebo je dokonce na internetu zneužité, na rodiče se spíše neobrátí. Většina z nich se svěří vrstevníkovi nebo vůbec nikomu.

Dokument V síti (2020). Režie: Vít Klusák.
Dokument V síti (2020). Režie: Vít Klusák.

Jako děti se na internetu prezentovaly tři dospělé herečky s dívčím vzezřením Tereza Těžká, Anežka Pithartová a Sabina Dlouhá. „Tereza, Sabina a Anežka jsou hrdinky a patří jim dík a obdiv, že s námi do takového projektu šly. Nebudu zapírat, že téma zneužívání dětí na internetu bylo pro nás ve štábu jednou z nejtěžších výzev, které jsme ve filmovém životě podstoupili,“ uvedl režisér Klusák.

Tři představitelky oslovilo za deset dní v ateliéru 2458 internetových predátorů. „Být v dnešní době dvanáctiletou dívkou nebo chlapcem musí být nesmírně náročné. Věci, které jsme spolu s Anežkou a Sabčou zažily, se dají těžko popsat slovy. My jsme měly kolem sebe štáb, na který jsme se kdykoliv mohly obrátit a všechno s kolegy probrat. Ale když je na internetu zneužívána skutečná dvanáctiletá holka nebo kluk, je to úplně něco jiného. Pokud nenajdou odvahu se svěřit, jsou v tom úplně sami,” popisuje herečka Tereza Těžká.

U natáčení asistovali lidé z Linky důvěry, psycholožka, sexuoložka, právník a kriminalista se specializací na kyberkriminalitu. Na uvedení filmu v kinech naváže i osvětová kampaň, na které tvůrci pracují s odborníky.

Autor: