130 let
Ovčáček čtveráček, nekorektní kabaret.

Ovčáček čtveráček, nekorektní kabaret. | foto: Městské divadlo Zlín

Ovčáček čtveráček na vašich monitorech. Divadlo nahrálo na YouTube záznam derniéry

Kultura
  •   11:10
ZLÍN - Městské divadlo Zlín zveřejnilo úplný záznam derniéry jedné ze svých nejúspěšnějších (i nejkontroverznějších her), nekorektního kabaretu Ovčáček čtveráček.

Text hry byl napsán za pouhé dva dny. Impulzem k inscenaci vzniklé v rekordně krátké době byly události kolem udílení státních vyznamenání a loňský hořký příběh pamětníka holoakustu Jiřího Bradyho v jeho vlasti. „To, co se dělo kolem Bradyů, nám přišlo nejen trapné, ale i absurdní, k tomu se divadlo může vyjadřovat,“ uvedl ředitel zlínského divadla a autor hry Petr Michálek.

„Ovčáček čtveráček vznikl spontánně v reakci na dění kolem předávání hradních vyznamenání. V rekordním čase jednoho týdne herci představení nazkoušeli a premiéra byla v listopadu 2016. Text napsal s použitím různých rozhovorů, článků a jedné hry Václava Havla ředitel Městského divadla Zlín Petr Michálek,“ uvedla mluvčí divadla Veronika Jurčová. V hlavní roli mluvčího prezidenta se představil herec Marek Příkazký. „Původně měl mít nekorektní kabaret jen premiéru a derniéru. Zájem diváků ale předčil všechna očekávání. Zlínské divadlo se s kabaretem dostalo na stránky předních magazínů i do renomovaných televizních talkshow,“ dodala Jurčová.

U publika oblíbený kabaret Ovčáček čtveráček měl v Praze svou derniéru

Inscenace se dotýkala mnoha Ovčáčkových mediálních výstupů, které průběžně sklízely odezvu hlavně na sociálních sítích; také jeho četné užívání jedné z nich je ve hře podrobeno kritice. Hra se dotýká známého prezidentova hledání údajného článku Ferdinanda Peroutky, které skončilo až u soudu, zmatečného vystupování bývalého hradního protokoláře Jindřicha Forejta na tiskové konferenci, když nebyl schopen vysvětlit, zda Jiřího Bradyho o plánovaném udělení vyznamenání informoval, či nikoli. Později jeho představitel říká, že své názory nemění a - pravděpodobně v reakci na úvahy o jeho náhlém odchodu z Hradu - drží svou „lajnu“.

zdroj: www.youtube.com
Autoři: Jaroslav Totušek, ČTK