Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Kultura

VIDEO: Písně pro předčasně narozené děti. Debut Vojty Nýdla z Clarinet Factory

Vojta Nýdl foto: Václav Jirásek

Klarinetista, zpěvák, skladatel a textař Vojta Nýdl je znám především jako spoluzakladatel kvarteta Clarinet Factory. Nyní přichází se sólovým debutem Dítě z větru, jehož producentkou je držitelka loňské Ceny Anděl v hlavní kategorii Interpretka roku. Lidovky.cz přinášejí v premiéře lyric video k písni Jin a jang.
  10:00

Nýdl a Hlavenková se v minulosti setkali již v kapele Eternal Seekers na stejnojmenném úspěšném albu, které nahráli spolu s Lenkou Dusilovou a ostatními členy Clarinet Factory, a za které Lenka Dusilová získala Cenu Anděl.

Nýdlův písňový debut Dítě z větru je inspirován osobním příběhem velmi předčasného a dramatického narození Vojtovy druhé dcery Johanky a je věnován všem předčasně narozeným dětem. Album tvoří autorské písně Vojty Nýdla, několik z nich vzniklo ve spoluautorství s Beatou Hlavenkovou, textařsky se na albu podílela také Tamara Borovková a Janou Ivanovič Infeldová.

Jedna píseň je zhudebněnou básní Bohuslava Reynka. Na albu účinkují kromě Beaty Hlavenkové také kontrabasista Rastislav Uhrík, bubeník Daniel Šoltis, klavíristka Eva Hutyrová a soubory Epoque Quartet a Clarinet Factory.

Z každého prodaného CD bude věnován příspěvek ve výši 20 Kč na konto neziskové organizace Nedoklubko, která se komplexně věnuje problematice předčasně narozených dětí.

Autor: