Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Knihou roku v anketě Magnesia Litera je Opuštěná společnost Erika Taberyho

Kultura

  12:00aktualizováno  22:25
PRAHA - Ve středu večer byly vyhlášeny prestižní knižní ceny Magnesia Litera. Nominováno bylo 27 knih a šest blogů. Šéfredaktor týdeníku respekt Erik Tabery s dílem Opuštěná společnost vyhrál v kategorii kniha roku. Objevem roku je pak Magor a jeho doba Marka Švehly. Porotci letos vybírali z rekordních 382 přihlášených knih.

Erik Tabery vyhrál cenu v kategorii kniha roku. foto:  Dan Materna, MAFRA

Knihou Opuštěná společnost zvítězila publicistika po třech letech, kdy hlavní cena patřila próze. Šéfredaktor Respektu Erik Tabery řekl, že knihu napsal, protože si přál, aby společnost nebyla úplně opuštěná. Snažil se najít inspiraci, v minulosti je podle něho mnoho lidí, kteří nám předávají svou zkušenost.

V Respektu pracuje i autor další oceněné knihy, Marek Švehla. Jeho publikace Magor a jeho doba dostala cenu v kategorii objev roku. Na sklonku loňského roku se stala Knihou roku v tradiční anketě Lidových novin. Téměř sedmisetstránková kniha se nesoustřeďuje jen na život Ivana Martina Jirouse, ale objasňuje i vznik fenoménu podzemní kultury, undergroundu a politické situace zkoumaného období.

Nominováno bylo 27 knih a šest blogů. Knihou roku je Opuštěná společnost Erika...
Výherci literární soutěže Magnesia Litera.

Z publicistiky porota vybrala jako nejlepší soubor čtyř esejů Patrika Ouředníka na téma islamismu s názvem Antialkorán aneb nejasný svět T. H.; vznik jednoho z nich podnítil Tomáš Halík svým výkladem džihádistického atentátu proti pařížským karikaturistům v roce 2015. Cenu za knížku pro děti dostal František Tichý a jeho Transport za věčnost, který popisuje sílu nerozlučného klukovského přátelství v době protektorátu, jež se rozvíjí bez ohledu na zákazy, bariéry a zdi terezínského ghetta, na hranice života a smrti.

V jednotlivých kategoriích většinou hlasují pětičlenné odborné poroty, pro hlavní cenu Knihu roku hlasovalo 183 lidí z knižní branže. Pro Blog roku hlasovalo 5680 čtenářů, kteří vybrali Tisíckráte.cz, za nímž stojí společenství autorů publikujících pod pseudonymem Felix Culpa. Glosují aktuální dění, vytvářejí zábavné fake news, čímž reagují na vzmach dezinformačních serverů a „vlídně satirickou formou nastavují zrcadlo církevnímu konzervativismu i předsudky obtěžkané sekulární veřejnosti“.

Cenu Josefu Pánkovi za prozu roku předává Veselin Vačkov ředitel redakce Lidových novin, které jsou jedním z partnerů ankety.

Čtenáři, kterých se do hlasování zapojilo 9320, vybrali jako nejlepší knihu životopis herce Tomáše Holého od Oty Karse Jmenuju se Tomáš.

Vedle tradičních kategorií s jejich porotami se letos vybírala také Kniha století, v ní prokázali podobný vkus odborníci i běžní čtenáři. U obou skupin bodoval Haškův Švejk, odborná veřejnost vybrala ještě Hrabalovu knihu Obsluhoval jsem anglického krále a Bylo nás pět Karla Poláčka, laici Jirotkova Saturnina a knihu Divadlo Járy Cimrmana z roku 1987.

Autoři: ,