Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Dějiny českého dokumentu, to bych chtěl natočit, říká režisér Viktor Polesný


Viktor Polesný | foto:  Tomáš Krist, MAFRA

Premium Rozhovor
Režisér Viktor Polesný (* 1948) vystudoval dokumentární tvorbu, ale pro televizi natočil také množství hraných televizních filmů a inscenací, pravidelně režíruje i v divadle. V České televizi právě běží druhá série jeho dokumentů o lékařích, v níž představuje třeba neurochirurga Vladimíra Beneše, kardiologa Jana Pirka či ortopeda Pavla Dunga.

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Lidovky.cz: Proč jste si pro své dokumenty vybral právě lékaře?
Věděl jsem, že doktoři jsou fajn, protože mezi nimi mám pár výborných kamarádů. Udělali jsme první řadu, na scénáři se mnou spolupracovala Marie Bordier. Mělo to úspěch a ozvali se nám doktoři z regionů, že jsme si to zjednodušili, že jsme obešli jen ty v Praze. To byla pravda, takže jsme druhou řadu až na pár výjimek přenesli do Brna, Plzně, Jihlavy a tam jsme narazili na spoustu fajnových lidí, se kterými se dobře pracovalo. Ale vrátili jsme se i do Motola, například za profesorem Janem Štulíkem, což je špičkový operatér páteří. Toho mimo jiné časem budeme všichni potřebovat.

Lidovky.cz: Právě jsem chtěla říct, že kdyby vás potrefila choroba, budete to mít dobré, když máte tolik známých doktorů...
Dobré je relativní, protože první, koho jsme ještě natáčeli, byla Kateřina Rusinová-Urbancová a ta se věnuje paliativní péči. Zajímavé je, kolik lidí se mi ozvalo, že by potřebovali pro někoho blízkého pomoc. Myslím, že jim Kateřina vždycky nějak pomůže.

Lidovky.cz: Fascinovalo mě, že dokázala vystudovat souběžně herectví a medicínu.
Studovala u Evy Salzmannové a Eva je moje stará kamarádka. Hned jsem věděl, jak na to. Vymyslel jsem, že Evu navštíví a budou se bavit, a tak se jí dostaneme pod kůži. A dopadlo to výborně, Kateřina je výborná v kontaktu.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...