Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Village People přivezou na festival Benátská! hit Y.M.C.A. V Česku zazní poprvé

Kultura

  11:29
PRAHA - Americká popová kapela Village People bude další z hvězd festivalu Benátská!, jehož 23. ročník se od 23. do 26. července uskuteční ve sportovním areálu v libereckém Vesci. Jejich fanoušci tak poprvé naživo v České republice uslyší jejich hit Y.M.C.A., který se v roce 1978 vyšplhal do čela britské hitparády a v amerických žebříčcích bodoval na druhém místě.

Kapela Village People, proslavená nejen hitem Y.M.C.A. foto: Reprofoto

Další zahraniční hvězdou festivalu budou již dříve oznámení němečtí Helloween. „Při výběru dalšího zahraničního headlinera jsme kladli důraz na to, aby byl ze zcela jiného stylového spektra než Helloween, a aby jeho písničky lidé znali. Village People nám přišli jako skvělá volba. Jednak nikdy nehráli v Česku a navíc jejich singly Macho Man, Can’t Stop the Music, Go West, In the Navy, Sex Over a Phone a samozřejmě Y.M.C.A. už někdy slyšel snad každý,“ uvedl ředitel festivalu Pavel Mikez.

Kapelu Village People dal dohromady v roce 1977 skladatel Jacques Morali, který skupině produkoval většinu hitů. Její členové jsou dodnes označování podle postav, které ztvárnili ve videoklipech, tedy: Alex Briley - G.I. voják/námořník, David Hodo - dělník, Glenn M. Hughes - motorkář, Randy Jones - kovboj, Felipe Rose - Indián a Victor Willis - policista/admirál. Skupina populární v gay komunitě nahrála deset alb a poté se na čas rozpadla. V roce 2008 získala hvězdu na hollywoodském chodníku slávy.

Festival Benátská! již minulý měsíc zveřejnil první jména domácích interpretů včetně Chinaski, Miroslava Žbirky a Stromboli. Nedávno přidal další, jako jsou David Koller, Aneta Langerová, Michal Hrůza, Vladimír Mišík, Václav Neckář nebo ojedinělé vystoupení slovenské zpěvačky Kataríny Knechtové s kapelou Cigánski Diabli. Pořadatelé chystají také tradiční Večírek pro nedočkavé, který bývá každý rok zaměřený tematicky. 

Autor: