Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Vinnetou převzal filmové ocenění a zavzpomínal na Old Shatterhanda

Kultura

  22:04
MLADÁ BOLESLAV - V mladoboleslavském Škoda Auto muzeu dnes začal sedmý ročník Festivalu evropských filmových úsměvů. Moderátor večera, herec Marek Vašut na pódiu přivítal první dva oceněné - francouzského herce Pierra Brice, představitele filmového Vinnetoua, a režiséra a scenáristu mnoha českých komedií Václava Vorlíčka. Cenu jim spolu s ředitelem festivalu Janem Kudělou předala jeho prezidentka Halina Pawlowská.

Pierre Brice foto: ČTK

Osmdesátiletý Brice, kterého publikum ocenilo bouřlivým potleskem vestoje, si na pódium přišel pro Zvláštní cenu ředitele festivalu za rozvoj evropského filmu. Kuděla podotkl, že taková cena je udělována vůbec poprvé v sedmileté historii festivalu. Při jejím přebírání Brice vzpomenul na svého hereckého kolegu Lexe Barkera, představitele Old Shatterhanda. "Nesmíme na něj zapomenout, měl by zde také být. Byl to úžasný přítel a moc se mi po něm stýská," řekl.

Vorlíček byl oceněn tradiční cenou Za všechny filmové úsměvy, kterou uděluje festival význačným osobnostem filmového humoru. "Já už jsem v životě dostal mnoho cen, některé už musím dávat za knihy, ale tahle je potěšitelná tím, že jsem ji získal na domácí půdě a je za všechny ty úsměvy, které jsem v divácích vyvolal," řekl devětasedmdesátiletý filmař. Režisér oblíbených filmů také prozradil, jaké z jeho snímků mu přirostly nejvíce k srdci. "Mám takové dva oblíbené. Z pohádek jsou to jednoznačně Tři oříšky pro popelku, z těch filmů pro dospělé bych vybral Pane, vy jste vdova. Tam jsme se ohromně bavili už při psaní scénáře," řekl.

Diváci v sále měli možnost také zhlédnout první ukázky z jím režírovaného pokračování populárního snímku Dívka na koštěti. "Film se momentálně dokončuje, snad bychom se na tomto festivalu s ním mohli za rok setkat. Já sám budu rád, když bude premiéra do konce příštího roku," dodal Vorlíček.

Peklo s princeznou
Festival do 11. září nabídne 14 evropských komedií, které se budou o přízeň poroty a diváků ucházet v osmi kategoriích. "Příprava letošního ročníku byla samozřejmě v současné ekonomické situaci složitá. Ale všechny trable byly myslím vyváženy tím, že se povedlo na festival dostat hvězdu takové velikosti, jako je Pierre Brice," řekl divákům Kuděla.

Do soutěžní kategorie zahrnuli organizátoři například české komedie Líbáš jako Bůh, která celou filmovou přehlídku dnes odstartovala, Sněženky a machři po 25 letech nebo Peklo s princeznou. Ze zahraničních snímků diváci uvidí například ruský film Není pomoc jako pomoc, litevský snímek Pětidenní švindl či dílo maďarských tvůrců Trefa. Více informací o soutěžních snímcích se nachází na www.filmsmiles.cz.

U nás dobrý
Filmy budou hodnotit britský filmový kritik Phillip Bergson, německá producentka Susanne Woframová, slovenská filmová kritička a teoretička Mira Haviarová nebo režisérka Irena Pavlásková. Předsedou mezinárodní poroty je chorvatský režisér Lordan Zafranovic.

Kromě Brice přijede na festival i další zahraniční herecká hvězda, českým divákům známá zejména z německého seriálu Kobra 11. "Naše pozvání přijal Erdogan Atalay, který ztělesňuje postavu policisty Semira Gerkhana. Jeho příjezd je očekáván na závěr festivalu 11. září," dodal Kuděla.

Hlavní cenu loňského ročníku Festivalu evropských filmových úsměvů získal francouzský snímek Disco. Nejlepším evropským filmem byl vyhlášen maďarský film Dobrodruzi a cenu za nejlepší český film porota udělila snímku U mě dobrý režiséra Jana Hřebejka.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!