Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Visací zámek se dočkal. Poprvé po 32 letech existence vede hitparádu

Kultura

  13:00
Punková skupina Visací zámek se po 32 letech existence dočkal svého vůbec prvního místa v albové hitparádě. Jejich nahrávka Punkový království se druhý týden po vydání stala nejprodávanějším fyzickým nosičem v Česku. Daří se ji i v internetovém prodeji, například v žebříčku alb největšího hudebního internetového obchodu na světě iTunes je třetí.

Visací zámek foto: MAFRA - František Vlček

Údaje za desátý týden roku zveřejnila česká pobočka Mezinárodní federace hudebního průmyslu (IFPI).

„Jsme nadšeni! V naší zemi zřejmě žije víc punkerů, než jsme si mysleli. Hurá!,“ reagoval zpěvák a lídr skupiny Jan Haubert. Album kapela pokřtí v Paláci Akropolis 26. března.

Visací zámek na festivalu České hrady v roce 2012.

Žebříčky dokazují, že zájem o koupi fyzických nosičů s hudbou se v Česku liší od zájmu o internetový prodej. Vedle Visacího zámku je v žebříčcích IFPI a iTunes v první desítce pouze soundtrack k filmu Padesát odstínů šedi. Zatímco IFPI žebříček ještě nereflektuje nové album ‚královny popu‘ Madonny Rebel Heart, na iTunes mu už patří druhé místo. Internetový prodej také zaznamenal úspěch starších nahrávek Tomáše Kluse a skupin Lucie a Kryštof.

Český trh s hudbou loni po více než dekádě ožil

Celkové tržby z prodejů hudby se meziročně zvýšily o čtyři procenta na 453 milionů korun. Příjmy z prodeje nahrávek členských firem IFPI se meziročně zvýšily o sedm procent na 283 milionů korun, údaj zahrnuje fyzické i digitální prodeje. Samotné digitální prodeje vyskočily o 46 procent a jejich podíl na celkových prodejích tvoří 36 procent.

Softwarový internetový obchod s digitálními médii iTunes Store, který provozuje Apple, vznikl v roce 2003. V únoru 2010 se stal největším hudebním obchodem na světě. Na českém trhu od roku 2013 působí další internetové hudební servisy Deezer, GooglePlay a Spotify.

Autor: