130 let

Starší portrét Mohammada Rasúlofa, íránského režiséra, kterému nebylo umožněno cestovat do Berlína na filmový festival Berlinale, který ovládnul jeho film Zlo neexistuje. | foto: Wikimedia/Ipadakam/(CC BY-SA 4.0)

Vítěz Berlinale má jít do vězení. Mohammadovi Rasoulofovi vyměřil Írán roční trest za propagandu

Kultura
  •   14:00
BERLIN - V sobotu jeho film Zlo neexistuje, na kterém se podílelo i Česko, získal hlavní cenu na filmovém festivalu Berlinale. Teď obdržel oceňovaný filmař Mohammad Rasoulof předvolání do vězení. Jeho domovský Írán do viní z protisystémové propagandy.

Íránské vládě údajně vadily tři Rasoulofovy filmy včetně posledního Zlo neexistuje, sdělil agentuře Associated Press filmařův právník Nasser Zarafshan. Kromě ročního trestu ve vězení dostal Rasoulof i dvouletý zákaz natáčet filmy.

Dcera íránského režiséra Rasúlofa a dvojice producentů Kaveh Farnam a Farzad...
Stříbrné medvědy získali také scénáristé italsko-švýcarského filmu Historky...

O trestu se měl filmař dozvědět z SMS zprávy. Podle svého právníka do vězení nenastoupí a odvolá se. Tím spíše, že Írán je bojuje s koronavirem. Státní autority v úterý poslaly 54 tisíc vězňů z věznic do dočasného domácího vězení, aby se nemoc po věznicích nemohla šířit.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

‌ محمد رسول‌اف فیلمساز ایرانی برای اجرای حکم‌ یک سال زندانش به دادسرای فرهنگ و رسانه فراخوانده شد. محمد رسول‌اف به جرم فعالیت تبلیغی علیه نظام به یک سال حبس، دوسال محرومیت از هرگونه فعالیت و عضویت در گروه‌های اجتماعی و سیاسی و همچنین دو سال ممنوعیت ‌خروج از کشور محکوم شده است. فیلم «شیطان وجود ندارد» ساخته محمد رسول‌اف، چند روز پیش جایزه خرس طلایی جشنواره برلین را گرفت. او به خاطر ممنوع‌الخروج بودن در این مراسم حضور نداشت . #محمد_رسو‌ل_اف #mohammadrasoulof

Příspěvek sdílený Mohammad Rasoulof (@mohammad_rasoulof_official),

Snímek Zlo neexistuje není k íránskému režimu příliš shovívavý. Vypráví příběh čtyř postav, které spojuje jeden trest smrti. Zaobírá se myšlenkou, jak lze zlepšit život v tyranii. Rasoulof si nemohl dojet Zlatého medvěda za nejlepší film do německé metropole převzít, protože už má delší dobu zakázáno ze země vycestovat. Cenu místo něj převzala jeho dcera Baran Rasoulofová. 

Režisér se dostal do problémů již v roce 2011, když byl spolu s režisérem Džafarem Panahím zatčen za natáčení bez povolení. Původně měl Rasoulof dostat šestiletý trest, ale nakonec si ve vězení pobyl jen rok. 

Autor: Jaroslav Totušek