Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Vítězem letošní Porty se stal písničkář Zdeněk Hamřík

Kultura

  19:12
PRAHA - Písničkář Zdeněk Hamřík dnes obsadil první místo v Českém národním finále 42. ročníku folkového a country festivalu Porta, které se uskutečnilo v lesním divadle v Řevnicích u Prahy. Rozhodla o tom porota v čele s písničkářem Wabi Daňkem.

Zdeněk Hamřík foto: archiv www.hamrik.czReprofoto

"Mám z toho obrovskou radost. Jen jsem si přijel zahrát do semifinále, a takhle to dopadlo," sdělil zaplněnému hledišti kytarista, který zvítězil i s poraněnou obvázanou pravou rukou. "O vítězi rozhodl celkový dojem. Ten člověk má charisma, má skvostné písně, které umí adekvátně zpracovat, a je zde jistý příslib do budoucna, že bude ještě lepší," řekl Wabi Daněk.

Tři nejlepší z Českého národního finále postupují dále na Mezinárodní Portu do Ústí nad Labem, která se uskuteční 24. července. O postup se od pátku v Řevnicích utkalo 16 skupin a interpretů ze 14 oblastních kol. Loňským vítězem se stal pražský zpěvák a kytarista Ondřej Ládek vystupující pod jménem Xindl X, který byl i celkovým vítězem, když uspěl v mezinárodním finále.


O hodinu dříve

Zdeněk Hamřík

Narozen 3. května 1982 v Boskovicích. Mohelnický folkový písničkář a kytarista se na české hudební scéně pohybuje od roku 1998. Je žákem kytaristy Miloše Dvořáčka. Několik let vystupoval společně s klavíristou a percusistou Pavlem Kunčarem, s nímž v roce 2006 natočil své první demo CD. Dlouhodobě spolupracuje s písničkářem Petrem Rímským, u kterého absolvoval v roce 2004 kytarovou školu, na níž od roku 2006 vyučuje. V roce 2006 spolu natočili ve spolupráci s TV Óčko klip ke Zdeňkově písni Vlaštovky.

Stovky lidí do Řevnic od pátku přilákal doprovodný program. Velký úspěch dnes sklidilo vystoupení členů poroty, kteří na závěr slzícímu publiku nabídli vzpomínku na Waldemara Matušku v podobě jeho písničky Sbohem, lásko. Přidávat musela i skupina Kamelot, která si na jeviště k písničce Objímání stromů pozvala Wabiho Daňka. Ten se při té příležitosti veřejně pochlubil s navráceným řidičským průkazem.

"Právě po natáčení téhle skladby jsem o něj přišel poté, když jsem jel ze zlínského studia do Prahy a se zpěvákem Romanem Horkým jsem předtím vypil flašku whisky," vysvětlil Wabi Daněk, který podle svých slov "sedl do auta o hodinu dříve, než měl".

Porta vznikla v roce 1967 v Ústí nad Labem, odkud musela v době normalizace odejít. Pak se konala na mnoha místech v Česku a nakonec našla zázemí v Plzni. Po roce 1989 se tradice Porty v Ústí nad Labem obnovila, ale festival zůstal i v Plzni. Ročně se festivalu Porta účastní přes 200 kapel a písničkářů.

Autor:

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...