130 let

Obec Kuks s barokním areálem hospital Kuks. | foto: MAFRA

Vítězství nad covidem i nudou. Multižánrový festival Theatrum Kuks proběhne letos po devatenácté

Kultura
  •   20:00
KUKS - Divadelní představení, koncerty, taneční vystoupení, land-artovou instalaci, prohlídku nové galerie loutek, literární a taneční workshop a dokonce i Braunovy sochy ve virtuální realitě - to vše nabídne letošní ročník Theatrum Kuks.Festival proběhne od 19. do 23. srpna. Letos se ponese v tématu boje a vítězství.

V pěti dnech se pak v Kuksu odehraje žánrová všehochuť, během níž si na své přijde opravdu každý. Milovníci klasické barokní hudby mohou zavítat na koncerty souborů Capella Ornamentata, Akademie staré hudby Brno, Pro Arte Bohemica či Delizie Musicali. 

Hospitál fungoval až do roku 1938, kdy kvůli mnichovské dohodě museli milosrdní...
Obec Kuks s barokním areálem hospital Kuks.

V sekci divadla do Kuksu zavítají Bratři v tricku & Holektiv, nebo němá upomínka na šedesátá léta od umělecké skupiny Vi.tvor nazvaná Lázně. Mimo to se můžete těšit na stálé hosty festivalu Ensemble Damian s operou La Psiche, věhlasnou barokní tanečnici Andreu Miltnerovou, která předvede svůj tanec smrti přímo v hrobce hraběte Šporka.

Na pozadí festivalu proběhnou také dva umělecké workshopy, literární s Reném Nekudou a taneční s Andreou Miltnerovou.

„Theatrum Kuks usiluje o navrácení živého umění do kukského údolí a následuje tak ideu, s níž přišel před třemi sty lety jeho zakladatel, hrabě F. A. Špork. Jeho působení však již tehdy překročilo hranice Kuksu a zanechalo stopy i v okolní krajině.“ vysvětluje ředitelka festivalu Kateřina Bohadlová.

Autor: Lidovky.cz