130 let
Festival Masters of Rock ve Vizovicích

Festival Masters of Rock ve Vizovicích | foto: ČTK

Vizovické festivaly jsou ohroženy, nový starosta chce víc peněz

Kultura
  •   10:55
VIZOVICE - Podnikatelé ve Vizovicích a hoteliéři ve Zlínském kraji mohou přijít o jednu z nejvýnosnějších akcí. Festival Masters Of Rock totiž uvažuje o stěhování z Vizovic.

Pořadatele k tomu vede přístup nového vedení radnice, které od nich chce za konání přehlídky peníze. Pořadatelé by údajně měli dávat městu deset procent z tržeb za prodané vstupenky. Informuje o tom příloha MF DNES (MfD) pro Zlínský kraj.

"Konání Masters Of Rock není pro občany Vizovic dostatečně finančně oceněné. Lidé jsou částečně omezováni, proto chceme patřičný zisk," uvedl starosta.

Ohrožené festivaly

Obří čtyřdenní festival každý rok v červenci do Vizovic přiláká více než 25 000 návštěvníků. Letos se uskutečnil již osmý ročník.

Kromě Masters Of Rock je ohrožen i další letní festival konaný ve Vizovicích, oblíbené Trnkobraní. Vizovice nově povede starosta Roman Persun z Nestraníků.

Podle něho stačí využít vyhlášku z roku 2003. "Ta upřesňuje pravidla a stanoví 50 000 za každý den akce, což je 200 000 korun. Druhá varianta je deset procent z počtu prodaných vstupenek. Pokud lístek stojí tisíc korun a přijde 30 000 lidí, zisk je 30 milionů a desetina z toho jsou tři miliony korun," přiblížil Persun.

"To je naprosto likvidační požadavek," reagoval Jiří Daron, ředitel agentury Pragokoncert, která Masters of Rock pořádá. "Poté, co jsme si přečetli tato předvolební prohlášení, zpozorněl jsem.

Pokud na tom radnice bude trvat, z Vizovic odejdeme," řekl MfD Daron, který vystoupil na středečním zastupitelstvu. A vyzval politiky, aby mu řekli, jak budou postupovat. "Chceme mít jasno do 25. listopadu, kdy začínáme prodávat vstupenky. Už nyní ale pracujeme na náhradních prostorách," dodal Daron s tím, že akce by se tak pravděpodobně přesunula mimo Zlínský kraj.

Za čtyři dny tržby jako za dva měsíce

Persun podle listu tvrdí, že chce festival ve Vizovicích udržet. Podle něho by však z něj neměli mít prospěch jen podnikatelé, ale i ostatní obyvatelé Vizovic. "Jiná města si festivalů váží a žádné poplatky po nich nechtějí, Vizovice jsou asi výjimkou," reagoval Daron.

Postup radnice nechápe ani bývalý místostarosta Jaroslav Burkart (ODS).

Fanoušci na rockovém open-air festivalu Masters of Rock.

"Fanoušci jen v samotných Vizovicích utratí až 40 milionů korun. Vedení města navíc nemá legitimní právo zjistit například u finančního úřadu, jaké tržby měl pořadatel Masters Of Rock a kolik lidí přišlo," upozornil Burkart s tím, že po odchodu festivalu by městská kasa přišla o statisíce korun za poplatky za ubytování nebo za pronájem pozemků.

Případný odchod festivalu z města by byl ránou především pro místní podnikatele. "Je to stěžejní akce. Za čtyři dny mám v hospodě tržby jako za dva měsíce. Pokud Masters skončí, bude to katastrofa," uvedl například Martin Kovář, majitel Rybárny Vizovice.

Autoři: Lidovky.cz, ČTK