Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Klip s Halkou Třešňákovou signalizuje nové album jejího otce Vlastimila

Kultura

  10:00
Právě vychází dlouho očekávané nové album jednoho z našich nejoriginálnějších písničkářů Vlastimila Třešňáka. Nese název Konvolut, vydává je značka Galén a do světa je uvádí videoklip k písni Spektákl. Písničkářova dcera Halka Třešňáková, známá alternativní divadelnice a mj. protagonistka kultovního seriálu Kancelář Blaník, v něm vytvořila komediantskou dvojici s Tomášem Jeřábkem.

Halka Třešňáková a Tomáš Jeřábek v klipu k písni Vlastimila Třešňáka Spektákl foto: Galén

Album Konvolut vzniklo podle vydavatele Lubomíra Houdka jako důsledek jeho mnohaletého naléhání na Vlastimila Třešňáka, aby nahrál své staré a mnohdy neznámé písně. „Kombinací neznámého, znovu zpracovaného i naprosto změněného repertoáru vznikl tedy Konvolut,“ píše ve vydavatelské poznámce.

Vlastimil Třešňák a Temporary Quintet

Třešňákovi příznivci na albu najdou třináct písní včetně několika z vůbec nejslavnějších songů, které jsou známé ze starých Třešňákových sólových nahrávek s akustickou kytarou a foukací harmonikou: Poezie a Blanický rytíř z debutu Zeměměřič nebo Balada o zadýchaných očích kulhavého posunovače, která byla jeho příspěvkem na původní společné album písničkářského sdružení Šafrán.

Písničky zaranžoval jazzový saxofonista Jan Štolba a pro potřeby nahrávání sestavil kapelu Temporary Quintet, která dala Třešňákově hudbě v podstatě jazzovou tvář, podobnou, jakou mělo doposud poslední písničkářovo album Alter ego z roku 2013. Je bohužel velmi pravděpodobné, že živá podoba alba ke slyšení nebude - Vlastimil Třešňák se v současné době plně věnuje malování a nabídky na koncertování odmítá.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...