Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Volte číslo 103, živelnou sambu pro třetí tisíciletí

Kultura

  19:20
PRAHA - Zítra, v úterý 2. června, vystoupí v pražském Paláci Akropolis v rámci festivalů Respect a NethWorks.cz brazilsko holandské uskupení Zuco 103, "samba pro třetí tisíciletí".

Zuco 103 foto: Respectmusic.cz

Zuco 103 je jedna z nejkvalitnějších živých kapel na současné nizozemské hudební scéně. Do hudební historie se zapsali jako zakladatelé tzv. brazilectra - směsice jazzu, brazilské hudby a elekroniky, obohacená dalšími hudebními vlivy.

Skupina jako první zkombinovala sambu se samplovanou taneční hudbou a předčí v této oblasti všechny rutinní fúze. Zuco 103 staví na energii živého bubeníka Stefana Krugera z Nizozemska, německého klávesového kouzelníka Stefana Schmida a na ohnivých vokálech zpěvačky Lilian Vieiry z Rio de Janeira.

Jako z Ria
V koncertní podobě je trio navíc posíleno o kytaristu, basistu a perkusistu. Jejich současný repertoár je směsicí acid jazzu, brazilské hudby a elektroniky, okořeněnou navíc o dub, drum ’n bass a vlivy z Kuby a Etiopie.

Do Prahy se skupina vrací představit aktuální album After the Carnaval, které natočila v Riu de Janeiru a na němž hostuje kytarista a banjista Sergio Cavazzioli (Gilberto Gil) a perkusista Marcos Suzano.

Zuco 103: Na Mangueira

Autoři: