Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Vorel v novém filmu 'loví miliardáře'

Kultura

  11:27
Režisér Tomáš Vorel právě natáčí nový film. Snímek s názvem Ulovit miliardáře nešetří nikoho: strefuje se do médií, lobbingu, korupce a politických tlaků.

Po škole do bordelu. V Ulovit miliardáře se objeví i Lenka Jurošková a Martina Procházková, které Tomáš Vorel obsadil už do Gymplu. foto:  Viktor Chlad, Lidové noviny

Ester Janečková přiopile laškuje s Tomášem Matonohou. Oba jsou rozvaleni na gauči, před kterým se na pódiu u tyče svíjí tanečnice oděná jen v kalhotkách, zato na povážlivě vysokých podpatcích. Kolem přechází Jiří Krytinář a přináší drinky pánům ve společnosti dalších spoře oděných dívek. Jsme ve skutečném pražském bordelu, kde Tomáš Vorel natáčí svůj nový film Ulovit miliardáře.

Bordel je poměrně příhodné prostředí pro snímek, který si bere na mušku „bordel“ v politice a médiích. Do společenských nešvarů Vorel tepal snad ve všech svých filmech: například v Kouři se vysmíval normalizačním praktikám, v grotesce Skřítek parodoval měšťácký způsob života. Tentokrát však možná překročil bezpečnou míru: Ulovit miliardáře je první Vorlův snímek, na který mu Státní fond pro podporu a rozvoj české kinematografie odmítl udělit finanční podporu.

Drzost mezi žánry
„Film se zabývá médii, podnikateli, politiky, lobbingem a je poněkud drzý, poněkud drsný,“ komentuje ho režisér. Žánrovému zařazení vznikajícího snímku se nicméně brání: „Film je to nežánrový, nadžánrový, mezižánrový. Když točím, tak se nezabývám nějakým žánrem. To je na vás, novinářích,“ tvrdí.

Matonoha, který pro film složil i ústřední píseň, v Ulovit miliardáře hraje dravého podnikatele Grossmana. Toho má na zakázku zdiskreditovat PR manažer Lehký. Rozjede štvavou mediální kampaň, postavenou na zinscenované reportáži, v níž Grossman zmlátí romského chlapce Lájoše. Zostuzený Grossman dostane spásný nápad, jak si zachránit kariéru: koupit televizní stanici a ovládnout veřejné mínění. V roli Lehkého se na plátno vrací Jiří Mádl, který Vorlovi hrál už v Gymplu. Ester Janečková, známá z pořadu Pošta pro tebe, dostala roli tiskové mluvčí policie, Kateřina Sedláková se představí jako Grossmanova přítelkyně Kateřina, televizní rosnička. Ve filmu se objeví i Milan Šteindler, Miroslav Etzler či Bolek Polívka v roli rabína.

Scénář Vorel napsal s Martinem Nezvalem podle jeho knihy Jak ulovit miliardáře. „Nezval se inspiroval skutečnými událostmi a lidmi, které poznal,“ říká režisér. „Mně je prozradil, ale já je neprozradím. Ale situace a charaktery postav jsou tak obecné, že se to může odehrávat kdykoliv a kdekoliv.“

Příliš kvalitní kamera
„Miliardář“ se natáčí na speciální digitální kameru Red One 4K. Na stejnou kameru točil Steven Soderbergh svou biografii Che Guevary. „Záznam je natolik kvalitní, že není ve výsledku rozeznatelné, jestli se točilo na film, nebo se jedná o digitál. Dokonce se dá očekávat, že výsledný obraz bude kvalitnější než film,“ říká kameraman Marek Jícha, který se o digitální technologie a triky zajímá dlouhodobě. Tak vysoká kvalita obrazu klade vyšší nároky na práci výtvarníků a kostymérů. „Já jsem si musel nechat narůst knírek, protože ten nalepený by byl hned poznat,“ tvrdí Mádl.

Pětatřicetidenní natáčení potrvá do 24. dubna. Štáb se pohyboval v Praze, Rozvadově a rakouských Alpách. Distributorem bude Bioscop, hlavním partnerem se stala TV Nova. „Všechny své filmy jsem točil pod křídly České televize,“ říká Vorel. „Ulovit miliardáře jsem první nabídl Nově, abych zkusil něco jiného. A Nova ho přijala, přestože film šije i do soukromé televize.“ Natáčet se ostatně má i v bývalé kanceláři Vladimíra Železného.
Premiéra se plánuje už na letošní 1. říjen.

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...