Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Vracejí se Múm, krvaví kamarádi Kylie M.

Kultura

  7:00
PRAHA - Islandská kapela se vrací po devíti letech. Dnešní vystoupení v pražské MeetFactory je jedním z pouhých tří koncertů na pevninské Evropě po vydání nového alba. Zpívá na něm – poněkud překvapivě – i australská hvězda Kylie Minogue.

Islandská kapela Múm vystoupí v pražské Meet Factory foto: Morr Music

Islandský pop často prostupuje neokázalá intimita a nezávazná hravost, ze které však přesto vyrůstá hudba s mezinárodní rezonancí. V přátelské atmosféře scény v Reykjavíku, kde se zná každý s každým a nahrávky vznikají v kuchyni po večeři, se sešla i základní čtveřice členů Múm. Už s debutem Yesterday Was Dramatic – Today Is OK (1999) našli jádro svého stylu: křehké pokoušení melodií, ornamentů a nápěvů, jejichž jednoduchost chytře vyvažovali přístupem. Vždycky totiž fungovali jako kamarádský kolektiv, kde má každý člen a nástroj stejně velký prostor: klavír, elektrické bicí, akordeon, cello... Skupinou během let prošli mnozí islandští muzikanti, včetně dnešních renomovaných sólistů. Zůstali dva zakladatelé Örvar a Gunni: ti také nedávno shromáždili starší i nové členy a v září vydali nové album Smilewound. Nese se víc ve znamení elektronického popu, ale typický průstřel akustickými momenty, stejně jako "skřítkovská" dikce, křehkostí připomínající jinovatková vlákna, tu zůstávají.

Příjemně dezorientující pop

Kdo však vnímá Múm jen jako zjemnělé zástupce trochu infantilního popu, měl by zpozornět a víc poslouchat texty: "Všechny jsou o té či oné formě násilí," říká k nové desce Örvar. Nese koneckonců název Úsměv-zranění a na obalu má náhrdelník ze zubů. Usmívejte se, prosím, teče mi krev z nosu: tak se jmenovalo dávné album remixů Múm. Krev jako motiv jim nedá spát dodnes: "Krvácím jako prase, to není tak neobvyklé..." To jsou první slova téměř surreálného songu Whistle, který s nimi natočila Kylie Minogue. Píseň vznikla pro film Jack & Diane, "lesbické vlkodlačí drama", v němž Minogue také hraje. Po roli ve výtečných Caraxových Holy Motors, promítaných i u nás, se zdá, že Kylie by ráda oživila svůj obraz artpopového chameleona, který si z globálního mainstreamu odskakuje ke spolupracím s Nickem Cavem, Michelem Gondrym nebo japonským elektronikem jménem Towa Tei.

Múm (ISL) a Sin Fang (ISL)

Vystoupí v pátek 4. října v MeetFactory, Praha. Akce je pořádána v rámci koncertní série Bohemian Like You.

Melodie v podání ženských hlasů se podle kapely Múm za posluchači "line jako vůně delikátní eau de cologne" a různorodé impulsy nástrojů prý publiku způsobí "příjemnou ztrátu orientace". No, jsou to promotérské slogany, ale vlastně docela trefné. Před devíti lety bylo vysloveně radostné sledovat v Roxy souhru muzikantů, kteří si našli tak přesně padnoucí model spolupráce, že to na scéně vypadalo, jako by si hráli na islandském dvorku pro potěšení. Snad tenhle náboj Múm za tu dobu neopustil.

Autor: