Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Výběr filmových perel. Češi mají jednu z nejlepších verzí Netflixu na světě, uvádí britská studie

Z filmové adaptace Vykoupení z věznice Shawshank foto: Magic Box

Podle výsledku studie britské společnosti Uswitch, jež se zabývá monitoringem cen, má Česká republika z hlediska filmové nabídky vůbec tu nejlepší verzi Netflixu na celém světě. Uswitch vycházela z nabídky filmů, jenž je kvůli právům v každé regionální verzi Netflixu jiná, a jejich hodnocením na mezinárodním recenzním webu IMDB. Upozornil na to server Prague Reporter.
  5:00

Drama režiséra Franka Darabonta Vykoupení z věznice Shawshank (1994) je nejlépe hodnoceným filmem na české filmové databázi ČSFD i mezinárodní databázi IMDB. Přesto je ale snímek ozdobený hereckými výkony Tima Robbinse a Morgana Freemana nedostupný v některých verzích nejpopulárnější streamovací služby Netflix včetně té Americké. Český Netflix ho v titulkové verzi nabízí. 

Netflix
„Ambasadorkou“ projektu je Bisha K Aliová, scenáristka úspěšného seriálu...

Společnost Uswitch zkombinovala údaje o dostupnosti nejoblíbenějších snímků z jednotlivých zemích, jejich kritické hodnocení a počet filmových cen. Každé zemi pak přiřadila skóre od 0 do 100 bodů. Na absolutní hodnocení dosáhla jen Česká republika. V závěsu je Japonsko (97,99), Jižní Korea (94,33), Maďarsko (93,07) a Německo (90,77). 

Nutno říct, že Česko se neprobojovalo do žebříčku zemí s nejlepší nabídkou seriálů na Netflixu. V české verzi chybí například oblíbený dramatický seriál Chirurgové (Grey´s Anatomy), jenž je v některých jiných zemí běžně dostupný. 

V celkovém hodnocení kvality nabídky Netflixu, kterou společnost Uswitch vypočítávala na základě nabídky filmů i seriálů dohromady, skončila Česká republika na druhém místě za Japonskem. 

Nutno však podotknout, že nabídka Netflixu se neustále mění. Některé filmy a seriály z ní mizí, aby obrazně řečeno, přenechaly místo horkým novinkám i dílům s nově získanou vysílací licencí. Měnit se bude i skóre na recenzním webu IMDB, ze kterého Uswitch čerpá data. Zanedlouho už může být celá situace okolo českého „prvenství“ jiná.