Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Vychází nová kniha Naše normalizace, vyhrajte ji s LN

Kultura

  7:00
Vyhrajte nově vydanou knihu Naše normalizace připomínající, jak se žilo v Československu v letech 1969 – 1989. Stačí, když zodpovíte dvě soutěžní otázky.

Kniha Naše normalizace připomíná, jak se žilo v Československu v letech 1969 – 1989.

Jednotliví autoři se v knize zamýšlejí nad tím, zda tehdejší režim byl jen otravným zřízením, které občany drobně šikanovalo nebo promyšlený dusivý systém, soustavně utlačující ty, kdo se mu v každodenním životě nepřizpůsobili a „vybočovali z normy“.

V knize Naše normalizace na poslední dvě dekády čs. komunismu vzpomíná více než třicet osobností především kulturního a veřejného života. "Neoslovovali jsme ty, kdo za Husáka bez skrupulí dělali kariéru, ani funkcionáře KSČ a další aparátníky, zajímaly nás osobní vzpomínky lidí, jimž režim vadil, snažili se mu čelit a něco smysluplného v něm navzdory komplikacím vykonávat," říká Karel Strachota, který společně s redaktorem Rádia Česko Adamem Drdou publikaci edičně připravil.

Soutěž pro čtenáře Lidových novin a serveru Lidovky.cz o knihu Naše normalizace

Prvních 5 soutěžících, kteří správně odpoví na otázky, vyhraje knihu Naše normalizace

1) Na jakou knihu volně navazuje kniha Naše normalizace?

a) Manifest komunistické strany
b) Mýty o socialistických časech 
c) Kapitál
 
2) Památce které významné osobnosti je věnován letošní ročník Ceny Příběhů bezpráví 2011?
a) Pavel Tigrid
b) Ivan Medek
c) Jan Palach

Své odpovědi posílejte ještě dnes na email soutez@lidovky.cz. Správné odpovědi a jména výherců najdete na www.predplatne.lidovky.cz.

V knize čtenáři najdou mimo jiné vzpomínky spisovatelů Jaroslava Formánka, Lubomíra Martínka a Terezy Boučkové, texty novinářů Zbyňka Petráčka, Ondřeje Štindla a Daniela Kaisera, příspěvky politologů Bohumila Doležala, Josefa Mlejnka a mnoha dalších.

Její součástí je také obrazová příloha sestávající z prací předních českých fotografů, například Karla Cudlína, Dany Kyndrové a Luboše Kotka. Kniha volně navazuje na loňskou publikaci Mýty o socialistických časech, která vyvolala značný zájem čtenářů.

Autoři: ,

Pronájem bytu 2+kk 62 m2
Pronájem bytu 2+kk 62 m2

Pod Vinicí, Pardubice - Zelené Předměstí
17 000 Kč/měsíc