Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Můj boj. Vychází první část kontroverzní knihy Karla Oveho Knausgarda

Kultura

  13:09
PRAHA - V těchto dnech vychází v českém překladu Kláry Dvořákové Winklerové první část šestidílného kontroverzního díla norského spisovatele Karla Oveho Knausgarda Můj boj.

Karl Ove Knausgard - Můj boj foto: ODEON

Autobiografický román prohlásila část literárních kritiků za literární událost 21. století. Prestižní New Yorker přirovnal Můj boj k opusu Marcela Prousta Hledání ztraceného času, informovala za vydavatele Petra Vondrová.

První díl na český knižní trh pod názvem Smrt v rodině uvádí nakladatelství Odeon. Druhý svazek s podtitulem Zamilovaný muž vyjde v únoru 2017.

Karl Ove Knausgard

Sedmačtyřicetiletý rodák z Osla Knausgard je jedním z nejprodávanějších, ale také nejkontroverznějších autorů v Norsku. Za svou první knihu Ute av verden (Mimo svět) v roce 1998 dostal norskou Cenu literární kritiky - jako první debutant v historii. Jeho druhý román En tid for alt (Čas pro všechno) získal řadu ocenění, včetně nominace na Cenu Severské rady za literaturu a nominace na cenu IMPAC Dublin. Celosvětový věhlas mu přinesl právě šestisvazkový autobiografický román Můj boj.

Román Můj boj (v originále Min kamp) je provokativní nejen podobností s názvem knihy Adolfa Hitlera, ale zejména přímočarostí a upřímností, s jakou autor popisuje krizi středního věku. Čtenáře seznamuje s tím, jaké bylo dospívat v 80. letech minulého století v Norsku či žití ve Švédsku na začátku nového tisíciletí.

Ústřední téma první části díla tvoří Knausgardův problematický vztah k otci. Popisuje jeho alkoholismus, nevynechá nespokojenost s vlastním rodičovstvím a neostýchá se popisovat intimnosti rodinného života. Autor si tak prý znepřátelil půlku vlastní rodiny. Na druhou stranu prodal jen v Norsku půl milionu výtisků knihy a ve Spojených státech stály stovky lidí ve frontě na jeho podpis.

„Autor používá dlouhá komplikovaná souvětí, nebojí se podrobných popisů, v knize je ale také dost docela vtipných dialogů,“ uvedla v recenzi knihy Hana Kubíková. Připomněla diskuse o tom, zda taková kniha je ještě vůbec literaturou a kde jsou hranice toho, co je možné ještě zveřejňovat.

Autor:

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...