Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Vydatná porce francouzských filmů

Kultura

  11:31
PRAHA - Zítra v Praze a Brně startuje už 8. ročník festivalu francouzských filmů, od pozítří uvidí část přehlídky i diváci v Českých Budějovicích a Hradci Králové.

V Praze a Brně zítra startuje osmý ročník festivalu francouzských filmů. foto: Reprofoto

Předpremiéra komedie Erasmus 2 režiséra Cédrica Klapische s Romainem-Durisem a Audrey Tautouovou v hlavních rolích v pražském kině Světozor se postará o slavnostní entrée přehlídky, která tradičně nabízí průřez aktuální tvorbou francouzských filmařů.

Na zahájení přijede pokračování úspěšného snímku představit herec Romain Duris, jedna z největších hvězd současného francouzského filmu. Jeho spolupráci s režisérem Cédricem Klapischem se věnuje celý tematický blok, který mapuje spolupráci talentovaného herce a režiséra s osobitým rukopisem.

Diváci mohou zhlédnout jejich snímky Každý hledá svou kočku, Mladistvé nebezpečí a Erasmus a spol., který získal v roce 2002 Cenu diváků na karlovarském festivalu.

Znovu „U konce s dechem“
Další předpremiéru přijedou uvést režisér David Lanzman a herec Mikael Fitoussi, jejich snímek se jmenuje Doo Wop a ve Francii si vysloužil srovnání s Godardovým titulem U konce s dechem. S příběhem pařížského floutka, který sní o kariéře a ženách, objedou oba tvůrci všechna čtyři města, v nichž se přehlídka koná.

Shodou okolností se do českých kin vrací i zmiňovaná Godardova klasika, kterou bude možno vidět od ledna v rámci Projektu 100. Snímek s nezapomenutelným JeanPaulem Belmondem a půvabnou Jean Sebergovou, který se stal manifestem generace šedesátých let, najdeme už teď na programu Festivalu francouzského filmu.

Novinkou v konceptu přehlídky je Výběr české kritiky. Kromě už uváděných titulů jako Invaze barbarů, Příliš dlouhé zásnuby, Slavíci v kleci, Válka policajtů nebo Trio z Belleville se představí i dva snímky, které se do naší distribuce zatím nechystají: Gillesova žena, pod níž je podepsaný autor úspěšného Pornografického vztahu Frédéric Fonteyne, a Malovat nebo milovat s herci Danielem Auteuilem a Sergi Lopezem.

Malý sál pražského kina Světozor bude vyhrazen projekcím z DVD (budou uvedeny například filmy Demonlover, Milenec, Jak sbalit super kost, Mé druhé já, Cesta nebo Monika).

Filmoví vytrvalci si mohou v diáři zaškrtnout pátek 25. listopadu, kdy se bude ve Světozoru znít francouzština z plátna nonstop celou noc. Promítat se budou snímky Nultý kilometr a Vodka lemon režiséra Hinera Saleema, oscarová Země nikoho a Boží zásah.

Vstupné na všechny filmy včetně filmové noci je 70 korun. V Praze se bude promítat nejen v kině Světozor, ale i v sále Francouzského institutu, v Brně se francouzské filmy představí v kině Art, v Českých Budějovicích v kině Kotva a v Hradci Králové v kině Centrál. Podrobnosti o jednotlivých filmech a o programu jsou na www.fff.volny.cz.

Autor: