Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Vyhrajte lístky na Phila Collinse a Stereo MC's

Kultura

  12:26
PRAHA - S Lidovkami.cz můžete v úterý vyhrát lístky na dva koncerty. Konkrétně jde o lístek na čtvrteční koncert zpěváka a bubeníka Phila Collinse a na páteční vystoupení anglické skupiny Stereo MC's.

Lístky na koncert foto: Lidovky.cz

Phil Collins

Anglický zpěvák a bubeník Phil Collins (54) měl vystoupit už v říjnu, ale kvůli nemoci koncerty odložil. V Praze vystoupí 23. a 24. listopadu. Koncerty jsou součástí First Final Farewell Tour. Jak název koncertní série (První poslední turné na rozloučenou) naznačuje, Collins se chystá s koncertními šňůrami skončit. Důvodem je prý hrozící poškození sluchu, konkrétně levého ucha, o němž Collins mluvil v tisku již před třemi lety, kdy přijal nabídku bubnovat v doprovodné kapele rockového koncertu k jubileu britské královny Elisabeth II.

Soutěžní otázka: Jak se jmenovalo první solové album Phila Collinse, které se dostalo na první místo v britské i americké hitparádě? Odpověď musíte poslat na adresu internet@lidovky.cz. Výhercem je Leopold Cudzik, který jako první správně odpověděl, že jde o desku No Jacket required. Získává lístek na vystoupení 24. listopadu v pražské Sazka Areně.

Z poněkud rozporuplného pojmenování současné Collinsovy koncertní šňůry ovšem vyplývá, že proslulý puntičkář a workoholik Collins si nechává otevřená zadní vrátka - můžeme věřit, že jde o poslední turné, ovšem na samostatných koncertech ho, podle jeho vlastních slov, posluchači téměř jistě ještě uvidí. "První turné na rozloučenou" nabízí posluchačům Collinsovy největší hity - a těch má muž s nenápadným zjevem nenápadného "chlápka odvedle" požehnaně.

Zcela určitě na pražských koncertech zazní hity jako In The Air Tonight z první a úspěšné sólové desky Face Value (1981), Sussudio a One More Night (No Jacket Required, 1985), Another Day in Paradise, Do You Remember? (obě z alba But Seriously, 1989), či skladba Both Sides of the Story (Both Sides, 1993).

Nejsilnějším obdobím v Collinsově sólové kariéře byla 80. léta a začátek 90. roků minulého století, ovšem ani později nepřestal tvrdě pracovat.

Poslední řadové album (Testify) vydal před třemi roky, koncem loňského roku se přihlásil kolekcí milostných písniček, točil hudbu ke kresleným filmům a pracuje na muzikálové verzi Tarzana pro Broadway.

Collinsův "pop pro dospělé" nezapře zpěvákovu minulost v artrockových Genesis, kde v roce 1975 nahradil za mikrofonem Petera Gabriela, který tehdy odešel na sólovou dráhu. Už na desce A Trick Of The Tail (1976) se ukázalo, že Collins, který sedával za bicí soupravou už od svých pěti let, má nejen jasně rozpoznatelný a osobitý bubenický styl, ale rovněž výtečně zpívá a má zajímavou barvu hlasu.

Stereo MC´s

Další lístky, které můžete vyhrát, jsou na koncert anglické kapely Stereo MC's. Ta je v současné době na turné k novému albu Paradise, do Malé sportovní haly v Praze zavítá už v pátek 25. listopadu. Jako speciální host je doprovodí čeští Nana Zorin.

Soutěžní otázka: Nové album Stereo MC´s si posluchači na Britských ostrovech mohli poslechnout dřív než ve zbytku Evropy. Kdy přesně vyšlo album Paradise v Británii (den, měsíc, rok)? Odpověď musíte poslat na adresu internet@lidovky.cz. Výherci, kteří nejrychleji odpověděli, že to bylo 22. srpna 2005, jsou Jan Šprincl, Adam Burda, Lucie Merhautová a Viki Lupačová, každý získá po jednom lístku na vystoupení 25. listopadu v pražské Malé sportovní haly na Výstavišti.

Stereo MC's hráli v Česku již několikrát. Naposledy na táborském Love Planet. Pokud vám utekli, máte možnost si tuto akci vynahradit. Roba Birche a spol se totiž 25. listopadu znovu vracejí, tentokrát do Malé sportovní haly v pražských Holešovicích, kde odehráli i svůj první český koncert v roce 2003.

Jejich aktuální návštěva je součástí podzimního evropskéhop turné k v pořadí pátému albu Paradise, které vyšlo ve většině Evropy 29. srpna.

Oficiální webové stránky: www.stereomcs.com

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.