Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Vyjdou raritní nahrávky scének Woodyho Allena z 60. let

Kultura

  17:00
Nahrávky komediálních scének amerického režiséra a scénáristy Woodyho Allena ze 60. let vyjdou ve speciální dvoudiskové sadě. Podle magazínu Rolling Stones bude kolekce The Stand-Up Years: 1964-1968 dostupná od 25. listopadu. Sada obsahuje nejen kompletní trojici nahrávek, které Allen v 60. letech vydal, ale i záznam dosud neuvedeného vystoupení. Součástí kolekce je rovněž úryvek z filmu Woody Allen: A Documentary, kde filmař odhaluje, jak mu žánr stand-up komedie změnil život.

I Woody Allen musel v minulosti čelit obvinění ze sexuálního obtěžování. foto: Reuters

Allen začal s kariérou stand-up komika, tedy baviče vystupujícího přímo před poslouchajícím publikem, na počátku 60. let. Účinkoval tehdy v newyorských klubech Blue Angel a Duplex, kde se na jevišti zrodila jeho vtipná a úzkostlivá osobnost.

Listopadové album obsahuje scénky, kdy Allen vystupoval v Chicagu v březnu 1964, ve Washingtonu o rok později a v San Francisku v srpnu 1968. Všechna tři vystoupení poprvé vyjdou na jednom albu, jehož součástí je i slavná scénka "Los", kde Allen popisuje své peripetie poté, co toto zvíře postřelil.

I když pravidelně vystupoval coby stand-up komik, nějakou dobu mu trvalo, než si na toto označení zvykl. "Před lety jsem měl velké obavy, abych si tak říkal, přiznal se Allen magazínu Rolling Stones v roce 1976. "Teď se tak ale označuji zcela jednoznačně," dodává.

Čtyřnásobný držitel Oscara je známý především jako režisér, scénárista a herec. V lednu získal při udělování Zlatých glóbů cenu Cecila DeMillea za celoživotní dílo.

Autor:

Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze
Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze

Řada maminek řeší u dětí odřená kolena, škrábance, neštovice nebo třeba záněty středního ucha. Z těchto příhod se děti většinou velmi rychle...