Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Výjimečné hudební duo David Pomahač a Bára Zmeková přichází s novým klipem

David Pomahač a Bára Zmeková foto: Petr Zmek

Zpěvák, skladatel a multiinstrumentalista David Pomahač navazuje na svou úspěšnou a kritiky oceňovanou desku Neviditelný singlem, v němž se tentokrát spojil s oceňovanou skladatelkou a muzikantkou Bárou Zmekovou. Společně natočili píseň s názvem Všechno se nám zdá. Její videopodobu uvádějí Lidovky.cz v premiéře.
  10:00

V písni tvůrci rozehráli minimalistický příběh o setkání dvou lidí. V poklidném až ambientním duchu skladby, kterému přispívá jak civilní Pomahačův projev, tak intimní výraz Zmekové, se vynořují otázky po smyslu, nejistotě i pomíjivosti vztahů. Nový počin představí společně 4. května v klubu Bike Jesus.

Bára Zmeková je považována za jednu z nejosobitějších autorek a zpěvaček. Za své album Lunaves (2019, Tranzistor label) získala v roce 2019 dvě nominace na Ceny Anděl v kategoriích Sólová interpretka a Objev roku. Deska měla značný ohlas i v zahraničí a Zmeková v témže roce svým živým vystoupením s kapelou okouzlila také porotu mezinárodní hudební přehlídky Czech Music Crossroads, z níž si odvezla nejen cenu publika, ale také cenu odborné poroty.

Jako jeden z mála česky zpívajících umělců byla vybrána k účasti na mezinárodním hudebním veletrhu WOMEX 2020. V roce 2022 zaujala publikum na mezinárodním jazzovém festivalu v Athénách nebo okouzlila fanoušky festivalu Colours of Ostrava, když vystoupila ve velké kapelní formaci v multifunkční hale Gong po světoznámé jazzové pianistce Hiromi Uehara. Celý koncert následně vydala na albu pod názvem Live at Gong.

David Pomahač je znám mimo jiné jako zakladatel známého urban folkového dua Kieslowski. Zanechal stopu v kapelách Bez peří nebo Houpací koně, hrál v doprovodné kapele Xaviera Baumaxy, v posledních letech doprovází také písničkářku Imu Tevu. Počátkem roku 2020 ukončil své působení v projektu Kieslowski a vydáním alba Do tmy je daleko se vypravil na sólovou dráhu. Album se umístilo na prvních příčkách žebříčků nejlepších desek rádií i hudebních magazínů.

Svou druhou sólovou deskou Neviditelný (2022, Minority Records) pak upevnil svou pozici uznávaného písničkáře s nezaměnitelným projevem, jehož bohatá hudební zkušenost se otiskuje nejen do tvorby samotné, ale i do jedinečné živé performance, skrz kterou své příběhy předává svým posluchačům. Spoluautorem hudby a producentem desky v jedné osobě byl Martin Hůla aka Martin Tvrdý či Bonus, který se ujal producentského dozoru také u písně Všechno se nám zdá.

Kmotrou desky a hudebním hostem křtu Pomahačova alba Neviditelný, který proběhl na jaře 2022 v pražském klubu Café V lese, byla právě Zmeková. A protože toto hudební a hlasové propojení bylo více než libozvučné, netrvalo dlouho a Pomahač oslovil Zmekovou k další spolupráci na společné písni.

Jedná se o výjimečné hudební spojení, na jehož provedení se mohou fanoušci těšit také naživo na speciálním společném koncertu, který proběhne ve čtvrtek 4. 5. v klubu Bike Jesus. Večer vystoupí David Pomahač se svým synem Jáchymem Pomahačem, Bára Zmeková s kapelou a koncert uzavře live set Neviditelný Sound System producentů Martina Tvrdého, Pekla a Gaexe.

Autor:

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.