Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Vyšla kniha s teorií o zmizelém malajském letadle. Točí se i film

Kultura

  10:30
Rozsáhlé pátrání po zmizelém malajském letadle v Indickém oceánu může být jen zástěrkou maskující skutečnost, že letadlo bylo omylem sestřeleno během vojenského cvičení. Tvrdí to alespoň kniha Flight MH370: The Mystery (Let MH370: Záhada) britského autora Nigela Cawthornea, která byla dnes uvedena na trh.
Boeing 777 (ilustrační foto)

Boeing 777 (ilustrační foto) foto: Reuters

Informaci o knize zveřejnil server news.com.au. Kniha se snaží novým způsobem objasnit záhadu letadla společnosti Malaysia Airlines, které zmizelo 8. března na trase z Kuala Lumpuru do Pekingu s 239 lidmi na palubě.

Nigel Cawthorne: Flight MH370. The Mystery

Autor staví na očitém svědectví

Nigel Cawthorne, který se díky 150 knihám na kontě označuje za "nejvíce publikujícího žijícího britského autora", si pohrává s myšlenkou, že letadlo bylo omylem sestřeleno během americko-thajského vojenského cvičení. Podle jeho teorie byla tato chyba ututlána, protože se úřady obávaly případných odvetných útoků. Údaje posílající pátrání po letadle hned několika různými směry pak byla podle této teorie zástěrkou, která má realitu zamaskovat.

Cawthorne svou teorii opírá o očité svědectví zaměstnance novozélandské ropné plošiny Mikea McKaye, který uvedl, že viděl na nebi ohnivou kouli, když pracoval na plošině v Jihočínském moři časně ráno 8. března. Nijak ale neřeší otázku, co se stalo s troskami letadla, z nichž se zatím nepodařilo najít ani zlomek.

Film o letadle chystá autor Kamasutry ve 3D

Zároveň běží natáčení filmu The Vanishing Act, který by mohl být v kinech během několika měsíců. Předběžná verze filmu je v těchto dnech prezentována na filmovém trhu v rámci festivalu v Cannes. Autorem filmu je indický režisér Rupesh Paul, jehož  erotický snímek Kamasutra 3D je letos také v Cannes prezentován mimo soutěž. 

Podle časopisu Variety trvalo Paulovi napsání scenáře 20 dní a vycházel při něm z teorie malajsijského novináře, který chtěl zůstat v anonymitě, a který je zároveň jedním z filmových investorů. Rozpočet filmu je kolem 3,5 millionu dolarů. Natáčení filmu je naplánováno na 35 dní a účastnit se ho má více než 200 herců.

Na další knize o záhadě malajsijského letadla už podle médií pracuje také americká autorka Christine Negroniová, jež napsala knihu Deadly Departure o letu TWA 800, který se v roce 1996 zřítil na Atlantským oceánem; tehdy zahynulo všech 230 osob na palubě. Nová kniha Negroniové se má jmenovat Crashed (Zřícené) a vyjde v nakladatelství Penguin.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!