Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Výstava Healing 2.0. V Meetfactory vás naučí, jak být zdravý v nezdravé společnosti

Kultura

  14:00
Zdravý životní styl je trendem dnešní doby. Co ale tento pojem obnáší? A jak se tohoto stavu dobrat? Z perspektivy současného umění nabízí Healing 2.0 možné odpovědi. Skupinová výstava v Meetfactory představí tvorbu sedmi výrazných tvůrců z nastupující generace českých umělců a umělkyň, kterou obohatí trojice zahraničních autorů.

Kombucha/Johana Střížková foto: meetfactory

Starat se o své tělo i duši, odpočívat, meditovat, jíst zdravě, dostatečně spát, nebrat léky, ale hledat pomoc v přírodě. Současné trendy ohledně zdraví se pomalu stávají hlavní náplní života. „Zdraví je nepochybně určitou normou, v naší společnosti se ovšem stalo také jakousi metou, kterou máme povinnosti dosahovat nebo o ni usilovat,“ vysvětluje kurátorka Tereza Jindrová téma výstavy. „V absolutním ideálu se zdraví snoubí se skvělou kondicí, výkonem vyrovnaností, krásou, úspěchem a v posledku štěstím.“

Healing 2.0 je volným pokračováním výstavního projektu kurátorky Terezy Jindrové, který se uskutečnil v Českém centru v Berlíně v roce 2018. Pražská výstava představuje několik děl, která byla začleněna už do výstavy berlínské, ovšem v novém instalačním rámci, doplňují je i nová jména.

Výstava potrvá od 15. února do 7.dubna. 

Healing 2.0 ukazuje současnou společnost, která se dostává do začarovaného kruhu. Honí se za tím být co nejzdravější, zároveň ale řeší víc než kdy dříve problémy, které si „uhnala“ sama svým hektickým způsobem života. Stres, chronická únava, problémy se stravováním komplikují její snahu být dokonalým organismem. Cestu z tohoto začarovaného kruhu nalézá moderní civilizace v tradici, přírodě a víře.

Prolínání se tradičního s moderním je znázorněno i charakterem výstavy, která pracuje převážně s chladnou estetikou čerpající inspirace z digitálních technologií. To je podtrženo architektonickým řešením, které připomíná prostředí nemocnice či laboratoře. „Sterilita je zde kombinována s emocionalitou, tělesností, intuicí, iracionalitou i svým způsobem existenciálním pocitem člověka mezi ,přirozeností‘ a ,umělostí,‘“ dodává kurátorka.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!