130 let
Videoart Radka Pilaře

Videoart Radka Pilaře | foto: Galerie Restart

Výstava ukáže jinou tvář tvůrce Večerníčka a Rumcajse

Kultura
  •   7:00
PRAHA - Experimentální tvorbu známého výtvarníka Radka Pilaře připomene v holešovické galerii Restart výstava nazvaná Videoart.

Zakladatel oboru

V roce 1985 byl Radek Pilař jednou ze zakládajících osobností oboru animované tvorby na FAMU, která se o pět let později za jeho přítomností změnila v plnohodnotnou katedru. Pilař stál také u začátků obdobné katedry na brněnské FaVU a v téže době také založil Asociaci videa a intermediální tvorby.

Připomenout osobnost a tvorbu Radka Pilaře chce obnovená Asociace videa a intermediální tvorby. Veřejnosti se představí 7. února, kdy začne v holešovické galerii Restart výstava prací Radka Pilaře Videoart. Ten den také uplyne 20 let od Pilařova úmrtí.

Radek Pilař ve své tvorbě obsáhl širokou škálu nejrozmanitějších výtvarných forem i použitých médií. Ačkoli je široké veřejnosti znám především znělkou Večerníčka a příběhy o loupežníku Rumcajsovi, velkou část jeho díla představují malby, ilustrace, grafiky, objekty, fotografie, asambláže, koláže, filmové experimenty i video.

Je považován za průkopníka českého videoartu především díky tomu, že vedle inspirace pop-artem a kinematografickými postupy 60. let vycházel z tradice českého animovaného filmu a meziválečného poetismu. Tyto formální postupy pro něj tvořily platformu, na níž se audiovizuálními prostředky snažil tematizovat vnímání současného dění i fantazijního světa snů, připomíná Markéta Jindřichová, která se experimentální filmové tvorbě také věnuje.

Autor: ČTK
  • Vybrali jsme pro Vás