Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Výstava v Galerii Lazarská hostí poslední ilustrace Jiřího Trnky

Kultura

  13:38
PRAHA - UVNITŘ FOTOGALERIE. Ilustrace, první vydání knih i záměry nerealizované jsou k vidění na výstavě, která v Galerii Lazarská připomíná čtyřicet let od smrti Jiřího Trnky.

Ilustrace Jiřího Trnky: Zlatý věk foto: J. Trnka / Galerie LazarskáReprofoto

Těžko by se výstava ilustrací Jiřího Trnky mohla obejít bez jeho proslulých doprovodů k Pohádkám tisíce a jedné noci, Českým pohádkám, Perníkové chaloupce či Fimfáru nebo třeba bez jeho krásné knížky Zahrada. Tyto a další známé ilustrace, jimiž Jiří Trnka ozdobil mnohé nezapomenutelné dětské knihy, jsou soustředěny na výstavě v komorní pražské Galerii Lazarská.

Kromě nich se však do nevelkého prostoru vešly i práce méně známé či v Česku dosud nevystavované. Galerista Petr Lukeš je vybral z Trnkovy pozůstalosti a výstavou připomíná čtyřicet let od smrti mnohostranného umělce, o jehož významu se už za hranicemi České republiky dávno ví.

Obstojí i sám o sobě
Přes osm desítek originálních ilustrací připomíná, že Jiří Trnka (1912-1969), malíř, scénograf, loutkář, filmový tvůrce a spoluzakladatel studia Bratři v triku, sochař i spisovatel, se ilustrační tvorbě věnoval po celý život už od třicátých let minulého století. Patří k malířům, jejichž půvabné "dětské" ilustrace baví víc dospělé a děti k nim s věkem teprve dozrávají. Každý list však, pokud by i byl vytržen z kontextu knížky, obstojí i sám o sobě.

V Česku vystaveny poprvé Trnka používal při ilustrování více technik a všechny jsou na výstavě v Lazarské zastoupeny - pérovky s akvarelem, škrábaná technika, tempera, voskový pastel, koláž, kombinované techniky... Mezi nejslavnější z vystavených ilustrací patří třeba nezvyklé obrázky k Mahenovým Dvanácti pohádkám anebo poetické křehké ilustrace k Aničce skřítkovi a slaměnému Hubertovi Vítězslava Nezvala.

Některé ilustrace jsou však vystaveny v Česku poprvé, protože vyšly pouze v zahraničí: například Persifal a Lohengrin, Míša Kulička v domě hraček a Míša Kulička v loutkovém divadle nebo Trpasličí sny. Málo, nebo téměř nevystavované byly ilustrace ke knížce Františka Hrubína Dvě veselé pohádky, která je v podstatě přepisem prvních Trnových kreslených filmů Zasadil dědek řepu a Zvířátka a Petrovští, s nimiž ostatně hned sbíral mezinárodní trofeje (například hlavní cenu za animaci na Mezinárodním filmovém festivalu v Benátkách v roce 1947).

Nejsou na prodej
Kromě různorodých knižních vydání s Trnkovým výtvarným doprovodem nabízí také poslední - čtyři z pěti existujících - ilustrace, které v roce 1969 vytvořil pro zamýšlené vydání Alenky v říši divů Lewise Carrolla. K realizaci už však nedošlo, Jiří Trnka zemřel a ze záměru zbylo jen - zajímavé - torzo. Upoutávky na výstavu za výlohou malé Galerie Lazarská mají naštěstí ohlas: cizinci se ptají, zda jsou Trnkovy obrázky na prodej (nejsou), a školy sem vodí své žáky.