Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Výstavu o lidské mysli zdobí i kresby da Vinciho

Kultura

  16:00
BRNO - Díla velikánů výtvarného umění a vedle nich například lékařské záznamy z tomografu nebo modely mozku vystavuje Moravská galerie v Brně v nové expozici Obrazy mysli/Mysl v obrazech.

Expozici Obrazy mysli - Mysl v obrazech otevřeli 9. prosince v Moravské galerii v Brně. foto: Tomáš Hájek, Lidové noviny

Ozdobou výstavy jsou kresby z britské královské sbírky, jejichž autorem je Leonardo da Vinci. V Česku jsou vystaveny poprvé. Cílem expozice je ukázat návštěvníkům, jak umělci a vědci zobrazují lidskou mysl, případně mozek, emoce a duševní pochody.

Brněnští galeristé výstavu připravili spolu s Německým muzeem hygieny v Drážďanech. Exponáty zaplnily zhruba 1000 metrů čtverečních v Uměleckoprůmyslovém muzeu. Galeristé zpochybňují tradiční dělítko mezi vědeckými a uměleckými obrazy a hodnotami, chtějí vyvolat dialog mezi vědou a kulturou. Expozice podle nich prokazuje, že vědecké obrazy mohou být svým způsobem krásné, a zároveň že umělecká díla mohou plnohodnotně vypovídat o lidské mysli.

Strhující shrnutí dějin zobrazování mysli

Příprava výstavy trvala čtyři roky. Díla zapůjčilo zhruba 80 světových muzeí, sběratelů a galerií, mezi nimiž jsou prestižní instituce v Paříži, Rotterdamu, Vídni nebo Madridu. Výstava měla premiéru v Drážďanech, kde si ji prohlédlo kolem 25 tisíc lidí. Časopis Nature výstavu popsal jako strhující shrnutí dějin zobrazování mysli. Další reprízy se nechystají. "Důvody jsou ryze praktické. Nebylo možné udržet klíčové exponáty delší dobu pohromadě," řekl ředitel Moravské galerie Marek Pokorný.

Ke slavným jménům ve výstavním katalogu patří Albrecht Dürer, Lucas Cranach starší, Rembrandt van Rijn, Edvard Munch a Oskar Kokoschka. Současné světové umění reprezentují například Robert Morris a Antony Gormley. Nechybí díla českých umělců, například Jindřicha Štyrského, Toyen, Josefa Váchala a Adrieny Šimotové.

Moravská galerie musela kvůli cenným výpůjčkám zvýšit bezpečnostní opatření v Uměleckoprůmyslovém muzeu a splnit náročné technické požadavky. Všechny místnosti musí mít stálou teplotu a vzdušnou vlhkost, obzvláště vzácná díla včetně da Vinciho kreseb jsou umístěna ve vitrínách se stálým klimatem, omezenou světelnou hladinou a neprůstřelným sklem. Výstava potrvá do 18. března.

Autor:

Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze
Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze

Řada maminek řeší u dětí odřená kolena, škrábance, neštovice nebo třeba záněty středního ucha. Z těchto příhod se děti většinou velmi rychle...