Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Výstavy, medaile i konference. Čeká nás rok ve znamení Anežky

Kultura

  10:39
PRAHA - Dnes oficiálně začíná rok sv. Anežky, zahájí ho pražský arcibiskup Dominik Duka mší v chrámu sv. Františka u Karlova mostu. Následovat budou výstavy, koncerty i konference.

Svatá Anežka Česká. foto: Reprofoto

Národní patronku připomene po celý rok 2011 série výstav, přednášek a mší. První z výstav začne už dnes v Klášteře sv. Anežky České na Starém Městě. Ukáže práce oceněné v dětské výtvarné soutěži Přemyslovna sv. Anežka Česká a její doba. Vernisáže se zúčastní arcibiskup Duka a ministr školství Josef
Dobeš (VV).

Anežka Česká

Anežka Česká se podle některých pramenů narodila 20. ledna před 800 lety. Byla nejmladší dcerou krále Přemysla Otakara I., namísto života v přepychu si ale zvolila chudobu a péči o potřebné. Založila nemocnice, útulky pro chudé a řád křižovníků s červenou hvězdou. Dnes se připomíná výročí jejího úmrtí, zemřela v roce 1282.

Před otevřením výstavy bude představena pamětní medaile, kterou nechalo pražské arcibiskupství vyrazit k 800. výročí narození Anežky. Česká mincovna v Jablonci nad Nisou vyrazila 800 kusů medailí ve stříbře a 80 kusů v ryzím zlatě. V lednu navíc vydala Česká pošta dvanáctikorunovou známku s motivem Anežky.

Anežce se bude dále věnovat výstava, kterou na listopad plánuje Národní galerie v Klášteře sv. Anežky. Součástí oslav budou také koncerty duchovní hudby a mezinárodní vědecká konference pořádaná Katolickou teologickou fakultou UK.

Život a odkaz Anežky České promlouvá k lidem i 800 let po jejím narození. Její svatořečení v listopadu 1989 předznamenalo zhroucení komunistického režimu v Československu. U příležitosti kanonizace tehdy vyjelo do Říma více než 10.000 československých poutníků.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!