Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Vystřižená romance z Černého pantera. Bojí se Marvel zobrazit homosexuální postavy?

Kultura

  18:00
WAKANDA - Komiksový snímek Černý panter sbírá jeden úspěch za druhým. Je chválen i za zobrazení Afroameričanů a jejich kultury. Původně v něm, podle náznaků, měla být i homosexuální romance, která ale byla z hotového filmu vystřižena. Černý panter mohl být prvním marvelovským filmem, který by měl otevřeně homosexuální postavy.

Válečnice Ayo stojí zády k Okoye. Právě romanci mezi nimi mělo studio vystřihnout. foto: MARVEL

Příběh se odehrává ve fiktivní africké zemi Wakandě, která je bohatá na kov zvaný vibranium. Tuto surovinu téměř magických vlastností nelze nalézt jinde na světě. Je tedy pochopitelné, že na ní má spoustu lidí zálusk. Do této země přichází z ciziny princ T´Challa (Chadwick Boseman), aby se stal novým králem. Jednoduché to ale mít nebude.

Černý panter ohromil. První ohlasy ho označují za nejlepší komiksový film všech dob

Snímek byl, kromě svých kvalit, chválen i za uvědomělé a silné zobrazení afroameričanů v hlavních rolích. Je zde ale jedna věc, které se Marvel nejspíše stále bojí - homosexuálních postav. Přitom vše před premiérou snímku naznačovalo, že se i ti dočkají svého zastoupení v podobě dvou válečnic. Ayo (Florence Kasumbeová) spolu se svou spolubojovnicí a přítelkyní Anekou (ve filmu jako Okoye, hraje ji Danai Gurirová) tvoří část Dora Milaje, wakandského speciálního komanda s cílem ochránit krále za každou cenu. „Co se ale stane, když si národ vyžaduje vaše srdce a mysl, ale ty už jste každá dala jedna druhé?“ zní z oficiální synopse komiksové série Černý Panter: Svět Wakandy, publikované v roce 2016. Není tedy pochyb o sexuální orientaci zmíněných válečnic. Proč se toho ale film straní?

T´Challa (Chadwick Boseman) přilétá převzít trůn. Snímek Černý panter (2018).
Král se musí umět dobře oháknout. Snímek Černý panter (2018).

Disney se homosexualitou chlubí

V dubnu 2017 měla redaktorka magazínu Vanity Fair Joanna Robinson možnost vidět několik částí Černého pantera. Ve svém článku popisuje jasnou romanci mezi oběma válečnicemi. Obě spolu flirtovaly, ale scéna byla z finálního produktu vystřižena. Web Screencrush se ptal scenáristy Joea Roberta Colea, jestli se o homosexuální romanci opravdu uvažovalo. „Myslím si, že ano. Už si to ale moc nepamatuji,“ odpověděl Cole.

Není známo, proč se tak stalo. Žádná marvelovka zatím homosexuální scény či postavy neobsahovala. Alespoň ne takové, u kterých by to nebylo jen v náznacích. Přitom třeba společnost Disney se doslova chlubila tím, že ve svém filmu Kráska a zvíře (2017) učinili z postavy LeFoua (Josh Gad) otevřeného homosexuála. Snímek sice byl na základě toho zakázán třeba v Rusku, ale podle ohlasů veřejnosti šlo v případě společnosti Disney o velký krok kupředu k rovnosti reprezentace různých sexuálních orientací. Marvel k tomuto kroku očividně ještě svolný není.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!