130 let
Krištof Kintera při instalaci svého díla pod pražským Nuselským mostem.

Krištof Kintera při instalaci svého díla pod pražským Nuselským mostem. | foto: Ondřej Němec, Lidové noviny

Výtvarnou osobností roku je Kintera s lampou sebevrahů

Kultura
  •   11:05
PRAHA - Socha v podobě lampy umístěná v parku pod Nuselským mostem v Praze přinesla výtvarníkovi Krištofu Kinterovi ocenění Osobnost roku 2011. Cenu pořádají měsíčník Art & Antiques, internetový časopis artalk.cz a galerie GAVU Cheb.

Kinterova socha se jmenuje Z vlastního rozhodnutí a umělec ji věnoval lidem, kteří skokem z mostu ukončili svůj život. "Je pozitivní, že zvítězila realizace ve veřejném prostoru. Kinterova socha je velice zajímavým a důležitým příspěvkem k problému pražských pomníků, a to jak svým tématem, tak i řešením," komentovala Kinterovo vítězství historička umění Hana Rousová, která byla členkou poroty.

Vítězné dílo Krištofa Kintery

Vítěze vybírala desetičlenná porota složená z kurátorů a teoretiků umění z celkem čtyř desítek jmen navržených organizátory ceny. Letos poprvé v desetileté historii ceny zvítězila realizace ve veřejném prostoru, dříve to byli hlavně umělci, kteří zaujali výstavou.

Laureát dostane černý čtverec

Druhé místo mají Rafani za natočení filmu 31 konců/31 začátků. Na dalších příčkách se umístili Dominik Lang a Kateřina Šedá, kteří prezentovali Českou republiku v zahraničí (Benátské bienále, projekt Od nevidím do nevidím v Tate Modern) a dále Mark Ther za video, se kterým vyhrál Cenu Jindřicha Chalupeckého.

Laureát ceny od loňského roku dostává - v narážce na jedno ze stěžejních děl moderního umění - černý čtverec, který pro něj namaluje vítěz předchozího ročníku. Pro Kinteru tak černý čtverec vytvoří Josef Bolf.

Cena Osobnost roku

Vznikla v roce 2002 při Galerii Klatovy/Klenová, od loňského roku ji společně pořádají odborný měsíčník o umění Art & Antiques, internetový časopis artalk.cz a galerie GAVU Cheb.

Kromě hlavní ceny se od loňského roku udílí také cena čtenářů artalk.cz. Tu letos vyhrála Kateřina Šedá, na druhém místě je Dominik Lang a za ním v těsném závěsu Eva Koťátková, která taktéž vystavovala i v zahraničí (nominována byla mimo jiné za účast na bienále v Lyonu a prezentaci na veletrhu Frieze v Londýně). Krištof Kintera skončil u čtenářů na šestém místě.

Cena Osobnost roku tradičně funguje jako jisté referendum o tom, jak odborná veřejnost hodnotí výsledky Ceny Jindřicha Chalupeckého, připomíná šéfredaktor časopisu Art&Antiques Jan Skřivánek. Loňský ročník byl zjevně přijat velice pozitivně. Ještě nikdy se nestalo, aby se do první desítky dostali hned tři finalisté Chalupeckého ceny (Dominik Lang, Mark Ther a Jiří Thýn).

Autor: ČTK