130 let
Krištof Kintera: výstava Výsledky analýzy

Krištof Kintera: výstava Výsledky analýzy | foto: Tomáš Krist, Lidové noviny

Výtvarnými osobnostmi roku jsou Kintera a Mrkus

Kultura
  •   19:00
PRAHA - Cena Osobnost roku, která se uděluje žijícím autorům za nejvýraznější umělecký počin uplynulého roku, má letos poprvé ve své historii dva vítěze.

Osobnost roku

Cenu Osobnost roku organizuje časopis Art+Antiques a portál Artalk.cz ve spolupráci s Galerií výtvarného umění v Chebu. O vítězi rozhoduje desetičlenná porota, jejímiž členy letos byli Radek Horáček, Ondřej Chrobák, Magdaléna Juříková, Tomáš Knoflíček, Rostislav Koryčánek, Lenka Lindaurová, Pavlína Morganová, Marek Pokorný, Hana Rousová a Petr Vaňous.

V hlasování odborné poroty získali shodný počet bodů Krištof Kintera a Pavel Mrkus. Oba dva bodovali se svými loňskými výstavami; Krištof Kintera dostal cenu už za rok 2011. 

"V jedenáctileté historii ceny je to poprvé, kdy se něco takového stalo, ale pravidla to umožňují," řekl zakladatel ceny, ředitel Galerie výtvarného umění v Chebu, Marcel Fišer.

Kintera byl oceněn za výstavu Výsledky analýzy v Galerii hlavního města Prahy, která se stala nejnavštěvovanější výstavou současného umění v historii galerie. Během dvou a půl měsíce ji vidělo 21 tisíc lidí.

Pavel Mrkus: Backup

Mrkus porotu zaujal výstavou Next Planet, kterou připravil pro Dům umění města Brna. Šlo o komplexní videoinstalaci zkoumající hranice mezi reálným a nereálným, datovým a hmotným, uvádějí pořadatelé.

Trofej pro Kinteru: dílo od Kintery?

Na dalších příčkách se v hodnocení poroty umístili dvojice Jiří Franta a David Böhm, Stanislav Kolíbal, Richard Loskot, Dominik Lang, Pavla Sceránková, skupina Rafani, Ivan Kafka, Jaromír Novotný a Kateřina Šedá. V hlasování čtenářů získal nejvíce bodů Stanislav Kolíbal za svou retrospektivu v Jízdárně Pražského hradu.

Cena má podobu černého čtverce, který vytváří vždy předchozí laureát. "Černý čtverec od Krištofa Kintery dostane Pavel Mrkus, co ale dáme Krištofovi, budeme muset ještě vymyslet," uvedl Marcel Fišer.

Autor: ČTK
  • Vybrali jsme pro Vás