130 let

Zdeněk Svěrák na galavečeru udílení cen Thálie | foto: Dan Materna, MAFRA

Vzpomínám na barevný svět. Ke Svěrákovým narozeninám vychází komplet nahrávek i kniha

Kultura
  •   5:00
PRAHA - K narozeninám, které Zdeněk Svěrák oslaví v neděli, sebrali v Supraphonu kromě nahrávek spojených s Divadlem Járy Cimrmana prý snad všechno z jeho autorské a interpretační tvorby, co bylo během několika desetiletí zachyceno na audionahrávkách.

Tedy povídky, které napsal, vydal knižně a sám až na výjimky načetl („Mou první povídku přečetl na mikrofon František Filipovský. Jmenovala se Ruina musí být opředena. Obě události byly tehdy svátkem nejen pro mě, ale i pro mé rodiče, kteří se mnou u rádia poslouchali…“), oblíbené pohádky, písničky v novém kabátě, operky, jimiž (často spolu s Jaroslavem Uhlířem) zpříjemnil mnohou chvilku dětem i dospělým. Nejprve prý pro děti psal, protože se na dospělé čtenáře necítil dost zralý, když pak měl vlastní ratolesti a musel jim před spaním vyprávět „pohádky z hlavy“, pochopil, co je z nich baví a kdy se nudí.

Zdeněk Svěrák.
Zdeněk Svěrák se svou cenou Thálie v nové kategorii za mimořádný přínos...

Chybí mi kamarádi, diváci a řád

Narozeninový komplet vydal na tři CD a je jisté, že jako celek bude ozdobou leckteré domácí diskografie. Jedna knížka v něm ještě chybí, protože teprve vychází a tu ještě nestihl načíst. Vydává ji nakladatelství Cosmopolis/Grada a jmenuje se Povídky a jedna báseň. 

Autor slibuje humor různě v textech poschovávaný, protože jinak by ho prý psaní ani nebavilo. „Nejveselejší je asi Ruina z roku 1963, nejsmutnější je možná Generál stará teprve rok. Některé jsou ze života, jiné jsou vymyšlené, ale tak věrohodně, že to nemůžete odhalit. Má vás svým názvem oklamat, že se jedná o skvělé čtení,“ říká o knize. „Proto jsem jejího grafika ponoukl, aby spojka a byla na obálce nenápadná.“

Na otázku, jak se cítí, odpovídá, že naštěstí dobře. „Koronavirus jsem absolvoval v září a dnes už mám obě očkování za sebou, tak jsem z nejhoršího venku. Ale takovou dobu, jakou teď máme, jsem ještě nezažil. Na čas před pandemií vzpomínám jako na dobu před válkou, na ten barevný svět s lidmi, které jsem potkával. Vadí mi to na duši, chybí mi řád, jaký jsem měl každý den v divadle, chybí mi kamarádi, diváci, kteří se smáli. Večer jsem se vždycky vrátil domů a byl jsem klidný a spokojený…“

První klapka nového filmu v pondělí

Nebyl by to ovšem Zdeněk Svěrák, kdyby složil ruce v klíně. Hned den po narozeninách, v pondělí 29. března, totiž prvním dnem začne natáčet film Betlémské světlo.

„Podle mých povídek napsal Honza scénář a já dostal roli spisovatele, autora, takže vlastně budu hrát sám sebe,“ evidentně se těší tenhle mladě vyhlížející a mladistvě se projevující herec, scenárista, divadelník, spisovatel a spíkr, který si v neděli opravdu k věku připíše onu důstojnou číslici.

Přání hodně zdraví a hodně tvůrčích sil není jen gratulací pro Zdeňka Svěráka, je přáním pro všechny, kteří ho mají rádi.

Autor:
  • Vybrali jsme pro Vás