130 let

John Lennon | foto: ČTK

Vzpomínání na Lennona

Kultura
  •   8:48
PRAHA - Dnes uplyne čtvrt století ode dne, kdy Mark Chapman zastřelil slavného hudebníka Johna Lenonna.
 Násilnou smrt člověka, který je dodnes pokládán za jednu z největších hudebních ikon, si každoročně připomínají tisíce lidí z celého světa. Letos se vzpomínkové akce soustředí především do Lennonova rodného města Liverpoolu a do New Yorku, kde muzikanta dostihl jeho vrah Mark Chapman.

Na večer 8. prosince 1980, kdy byl Lennon napaden před vchodem do svého newyorského bytu, nedokáže zapomenout ani Tom Brook, zpravodaj britské BBC. Byl jedním z novinářů, kteří se dostali na místo činu krátce po střelbě. „Seděl jsem doma a z ničeho nic mi zavolal kolega. Říkal, že u Lennonova bytu se údajně střílelo a že je možná zraněný i sám Lennon. Skočil jsem do taxíku a za deset minut jsem byl na místě,“ líčí Brook.

Hned jak jsem přijel, poznal jsem, že se stalo něco strašného. U vchodu do domu bezradně postávalo zhruba dvacet postav. Potvrdily mi, že postřeleného Lennona převezlo policejní auto do nedaleké Rooseveltovy nemocnice. Krátce poté už v rádiu hlásili, že John Lennon zemřel.“
Brook si vybavuje, že prostranství před Lennonovým domem okamžitě zaplnili šokovaní zpěvákovi fanoušci, kteří plakali a zapalovali svíčky. Podobné vzpomínky má i hudebník a Lennonův obdivovatel Mitch Weiss. „Ulice byla plná lidí různého věku i vzhledu. Postávali sami nebo v hloučcích, někteří zaraženě mlčeli, jiní vzlykali. Všichni jsme cítili společný zármutek,“ říká.

Lennonovu vrahovi Marku Chapmanovi je dnes padesát let. Soud ho odsoudil k trestu odnětí svobody na 20 let až doživotí. Vězeň opakovaně žádal o prominutí zbytku trestu, zatím však nebyl vyslyšen. Proti jeho propuštění na svobodu vytrvale bojuje vdova po Lennonovi, Yoko Ono. Ta v roce 2000 vytvořila billboardy, které hlásaly, že od smrti jejího manžela bylo ve Spojených státech zastřeleno dalších 676 tisíc lidí.

Chapmanovy motivy k vraždě jsou dodnes nejasné. Soud se přiklonil k názoru, že vrah na sebe chtěl strhnout pozornost veřejnosti. Sám Chapman vypověděl, že ho pobouřily jisté Lennonovy výroky, například ten, že Beatles jsou slavnější než Ježíš. Někteří psychologové se kloní k názoru, že vyšinutý Chapman se stylizoval do hlavního hrdiny kultovní Salingerovy knihy Kdo chytá v žitě a chtěl ztrestat „falešného“ Lennona.

Jednal chladnokrevně: pár hodin před vraždou se se zpěvákem „náhodou “ setkal a nechal si od něj podepsat album Double Fantasy. Večer si na Lennona počkal a pětkrát na něj vystřelil.
Autoři: Lidové noviny