Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Warholova Taylorová za půl miliardy? Portrét herečky jde do aukce

Kultura

  10:06
NEW YORK - Portrét Elizabeth Taylorové namalovaný Andym Warholem půjde do dražby 12. května, oznámil to newyorský aukční dům Phillips de Pury & Company. Slavná herečka zemřela ve středu ve věku 79 let.

Warholův portrét herečky Liz Taylorové. foto: ČTK

Prodávající podle agentur DPA a Reuters doufají, že se cena obrazu Liz #5 vyšplhá až na 30 milionů dolarů (asi 519 milionů korun). Tento portrét prodal v roce 2007 britský herec Hugh Grant v New Yorku za 23,6 milionu dolarů, což několikanásobně převýšilo částku, kterou původně za dílo vydal on sám.

"Jakožto představitelka jedné éry Hollywoodu byla Liz Taylorová jednou z nejslavnějších Warholových inspirací, společně s Marilyn Monroeovou a Jackie Kennedyovou," uvedl podle Reuters Michael McGinnis z aukčního domu Phillips de Pury.

Uvedený obraz představuje herečku s lehkým náznakem úsměvu a s pohledem přímo upřeným na diváka. Působí jako královský portrét určený na minci nebo bankovku. Pozadí díla je modré, z dalších barev je zastoupena červená na rtech, bílá na očích, vlasy jsou černé a pokožka růžová.

Warhol, který zemřel roku 1987, patřil k nejvýznamnějším představitelům pop-artu. Portrét Taylorové vytvořil v roce 1963, tedy ve stejné době, kdy se herečka zaskvěla ve filmu Kleopatra a ocitla se na vrcholu své herecké kariéry. Dvojnásobná držitelka Oscara Taylorová zemřela ve středu v nemocnici v Los Angeles ve věku 79 let.

Autor: