130 let
Warholův autoportrét

Warholův autoportrét | foto: sothebys.comReprofoto

Warholův autoportrét vydražili za více než půl miliardy korun

Kultura
  •   7:46
NEW YORK - Za více než dvojnásobek odhadní ceny byl ve středu v New Yorku vydražen autoportrét Andyho Warhola, vůdčí osobnosti amerického pop artu. Za 29 milionů dolarů (asi 583 milionů Kč) byl obraz v aukční síni Sotheby's přiklepnut kupci, který zůstal anonymní. Oznámily to tiskové agentury s odvoláním na údaje aukčního domu.

Odhadní ceny se pohybovala mezi deseti a 15 miliony dolarů (200 až 300 milionů Kč), spolu s provizí aukčního domu za něj nový majitel zaplatí celkem 32,5 milionu dolarů (asi 654 milionů Kč).

Obraz pochází z roku 1986, kdy krátce před svou smrtí vytvořil Andy Warhol pět autoportrétů ve velkém, celostěnovém formátu. Exemplář vydražený ve středu pocházel ze sbírky amerického módního tvůrce Toma Forda.

Před půl rokem, v listopadu 2009, byl dražen jiný Warholův autoportrét. Pocházel z roku 1967, měl menší formát a prodán byl za 6,1 milionu dolarů (asi 122 miliony Kč). Odborníci původně odhadovali cenu autoportrétu na maximálně 1,5 milionu dolarů. Při stejné příležitosti se tehdy prodal také Warholův obraz s dolarovými bankovkami, a to za 43,7 milionu dolarů (asi 878 milionu Kč).

Autor: ČTK
  • Vybrali jsme pro Vás